Párkapcsolati problémák - mit tesz a jelentős korkülönbség?

HírKlikk 2019. április 23. 13:19 2019. ápr. 23. 13:19

Párkapcsolati problémákkal sok cikk foglalkozik. Most a nagy korkülönbséggel kapcsolatos tudnivalókat ismertetjük, hiszen ez is egyfajta nehézség, amit az ebben a cipőben járó párok átélhetnek.

Évszázadokon keresztül elfogadott volt, ha egy férfi és egy nő között jelentős, 10 évet is meghaladó korkülönbség volt. Ezen időkben egy férfi akkor nősült, mikor már meg tudta teremteni a szükséges anyagiakat a családja számára. A férfi szerepe, hogy a családot eltartsa, az anyagi biztonságukat megteremtse, de ez a felfogás a 20. század végére lassan-lassan elhalt. Mostanában már nem az anyagi megfontolás készteti a jelentős korkülönbségű házasságok köttetését, hanem az érzelmek.

Milyen a fogadtatása a nagy korkülönbségű pároknak?

Különböző megítélés alá esik az, ha a nő vagy a férfi az idősebb egy kapcsolatban. Általában megfigyelhető, hogy az idősebb férfi-fiatal nő párost jobban elfogadja a társadalom, mint a fordított idősebb nő-fiatalabb férfi felállást, ez utóbbi esetben hajlamosak vagyunk előítélettel lenni a kialakult helyzetre.

Az idősebb nő-fiatal férfi felosztást hajlamosak vagyunk az idős nő szexuális "étvágyának" betudni, többnyire meg sem fordul az emberek fejében, hogy érzelmi alapon köttetett a kapcsolat.

A fiatal nő-idősebb férfi felállásban pedig a fiatal nőt szokták elítélni, hogy biztosan a pénzzel fogta meg a férfi a nőt.

Milyen nehézségei akadnak a nagy korkülönbségben élő párnak?

A generációs korkülönbség, vagyis, hogy a felek eltérő életszakaszban járnak sok kihívással állítja szembe a párokat. Az idősebb fél más életfeladatok elébe tekint, mint a fiatalabb, előfordul például, hogy már felnevelt egy vagy több gyermeket, így nem szeretne további gyermekkel kapcsolatos kötöttségeket. A fiatalabb fél számára ez kezdetben vonzó lehet, de évek múlásával változhat a helyzet, ami konfliktushoz vezethet. A gyermekvállalás tipikus konfliktus forrás lehet ilyen esetben.

Minden párkapcsolat tartogat mindkét fél számára egyéni krízis helyzeteket. Ilyen lehet az, amikor meghal az egyik szülő, ezt a fiatalabb fél nem biztos, hogy átélte már, így nem rendelkezhet a megfelelő vigasztalás képességével.

Mi az összetartó erő?

A kutatások azt mutatták ki, hogy az egyik legnagyobb összetartó erő, hogy a pár úgy érzi, teljesen hasonlók. Egyforma az anyagi, társadalmi helyzetük, megegyezik az iskolai végzettségük, intelligencia szintjük, hasonló az értékrendjük, akkor ezek a tényezők mind növelhetik az egymás iránt érzett szimpátiát.

Ha az életkoruk előrehaladtával változik az értékrendje valamelyik félnek, akkor abból konfliktusok kerekedhetnek, de megfelelő párkapcsolati kommunikációval ezek áthidalhatóak. Ha önállóan erre nem éreznek erőt, akkor érdemes terapeuta segítségét kérni, aki szakértelemmel hozzásegíti őket a megfelelő kommunikáció kialakításához. Az onlinepszichologus.net csapatában találunk több olyan szakembert is, aki a párkapcsolati problémák kezelésében jártas és segít megoldani a konfliktusokat.

Forrás: Hírklikk