A fül és betegségei

Bánky Erika 2016. február 28. 09:05 2016. feb. 28. 09:05

A fül fontos érzékszervünk. Közvetíti a hangokat, így lehetővé teszi, hogy ember társainkkal kommunikáljunk és halljuk mind azt ami körül vesz minket.

Fülünk a hang tehát a levegőrezgés érzékelésére szolgál. Az emberi fül által az agykéregbe továbbított hangélmények a légrezgés fizikai tulajdonságainak megfelelőek. A szabályosan váltakozó rezgések zenei hangot, a szabálytalanok zörejt keltenek.

A fül 3egymástól viszonylag élesen elhatárolt részre oszthatók:
külsőfül a fülkagyló és hallójárat.
középfül a dobüregből, dobhártyából és hallójáratból
belsőfül a csigából áll.
A belső fülben helyezkedik el az egyensúlyérzékelő szerv. Egyensúlyérzékelő szervünk a Földön uralkodó nehézkedést (gravitáció) és gyorsulást érzékeli. A gravitáció szabja meg testünk helyzetét a Földön, ezért egyensúly érzékelésünk a feltétele az állásnak és járásnak is. A gravitációt és a tömegmozgást érzékelő szerv a sziklacsont üregében a belső fülben levő labirint. A labirint két alapegységből épül fel. Az ún. statociszták a fej helyzetváltozásairól, félkörös ívjáratok a fej és egész test forgásakor szolgáltatnak az idegrendszernek olyan impulzusokat, amelyek segítségével az idegrendszer automatikusan biztosítja egyensúlyunkat.

A külsőfül vagy hallójárat gyulladása okozza a fülbetegségeket. A hallójáratban fájdalmat rendszerint fertőzés vagy gyulladás okozza. Fájdalmat válthat ki valamilyen idegen test is, amely a külső hallójáratba kerül vagy fülzsír, amely ha teljesen eltömíti a hallójáratot, a dobhártyára is nyomást gyakorol. A középfülben jelentkező fájdalom oka leggyakrabban megfázás, illetve orrüregi, vagy torokfertőzés szövődményeként fellépő fertőzés, főleg gyerekeknél fordul elő. A felgyülemlett váladék hallásromlást is okozhat.

Nagyothallás, süketség

A hallásélesség az életkorral csökken. Elsősorban a magas hangok érzékelése károsodik. Előfordulhat halláskárosodás a méhen belül magzatkárosodás következtében is. A süketség csecsemőkorban könnyen felismerhető azáltal, hogy a csecsemő nem fordul a hang irányába. Mivel a hanghallás a beszédtanulás alapja, speciális intézeti oktatásra van szükség, hogy a nagyothalló gyermek megtanuljon beszélni, és normális fejlődési szintet érhessen el.

A felnőttkori hallásromlás vagy süketség lehet egy vagy két oldali. Ha mind két fül hallásának legalább 40%-a vész el, romlik a munkavégző képesség és a társadalomba való beilleszkedés helyzete.
A süketség nemcsak a mindennapos életben gátolja az embert, hanem a normális hangélmények hiánya az egész idegrendszerben, közérzetben feszültséget, ingerültséget okoz.