A jó vörösbor csodákra képes, persze mértékkel

Veress Katka 2020. július 14. 17:00 2020. júl. 14. 17:00

Több kutatás is napvilágot látott az elmúlt évtizedekben a vörösborok fogyasztását és az egészség kapcsolatát vizsgálva. A mértékletes, jó minőségű ital valódi gyógyszerként hathat szervezetünkre. Ám a napi egy pohár bor, az tényleg egy pohár legyen!

A vörösborban található polifenoloknak számos jótékony hatása ismert a szervezetünkre. A káros kémiai reakciók és az ennek következtében létrejövő molekuláris károsodások megakadályozásával védenek akár a rosszindulatú daganatok kialakulása ellen is.

 

Szabályozza a koleszterinszintet

A benne található vegyületek a koleszterinszint értékét is a megfelelő tartományban tartják. A rossz koleszterin értékét ugyanis csökkentik, míg a jó, védő szerepű koleszterin értékét növelik. 

Gátolja a vérrögök kialakulását

A vérrögök kialakulására több tényező is hajlamosíthat (dohányzás, mozgásszegény életmód, hormonális fogamzásgátlók), de genetikailag is örökölhető a hajlam. Persze a vörösborfogyasztás nem garantálja, hogy megelőzzük a bajt, de mindenesetre kevesebb esélyünk lesz rá, ha ezt az italt mértékkel fogyasztjuk.

Vírusok megelőzésében is segíthet

A vörösbor előnyei közé sorolható, hogy bizonyos vírusok megelőzésében is nagy segítséget nyújthat. A benne található polifenolok ugyanis gyulladásgátló hatásúak, amik akár a herpeszvírus kórokozójának inaktiválására is képesek lehetnek. 

Védi a szívet és az érrendszert

A mértékletes vörösbor-fogyasztásnak kifejezetten jó hatásai vannak az egészséges szív- és érrendszerre. És mivel keringési rendszerünk egészsége tulajdonképpen az egyik legfontosabb, különösen fontos mindent megtenni azért, hogy megfelelően működjön a szervezet vérellátása.

Fiatalít

Mivel a vörösbor tele van antioxidánsokkal, valamint C- és E-vitaminban is bővelkedik, nem csak a rák kialakulását előzheti meg, de az öregedés folyamatát is csökkentheti. Aki tehát rendszeresen fogyaszt jó minőségű vörösbort, kevésbé kell tartania a ráncok idő előtti megjelenésétől. 

Méregtelenít

Vízhajtó tulajdonságának hála, a vörösbor tisztítja a veséket, csökkenti a vesehomok, és a vesekő kialakulását. Javítja a méregtelenítés hatékonyságát, felgyorsítja a toxinok távozását. Ráadásul – ellentétben a legtöbb alkoholos itallal – a vörösbor csak minimálisan hizlal, sőt, hozzájárul a testsúly megtartásához.

Magas vérnyomás és csontritkulás ellen

A vörösbor segít megszüntetni az elégtelen nitrogén-monoxid termelődés miatt kialakuló magas vérnyomást, míg a benne található szilícium hozzájárul a csontsűrűség növeléséhez, ezáltal segít megelőzni a csontritkulást. Kifejezetten ajánlott a menopauza idején, ugyanis a vörösborban található fitoösztrogének hatékonyan védik a csontokat.

Mit szólnak ehhez a tudósok

A vörösborban található rezveratrol klinikailag mérhető szívvédő hatására voltak kíváncsiak a pécsi egyetem kutatói. Negyven, infarktuson átesett beteget vontak be a kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálatba, melynek során a páciensek felének három hónapon keresztül minden nap 10 mg rezveratrolt, a többieknek placebót adtak.

Azoknál a betegeknél, akik rezveratrolt kaptak, javult az endothel funkció,és a bal kamra diasztolés funkciója, valamint csökkent az LDL koleszterin szintje.

A Clinical Hemorheology and Microcirculation című szaklapban közzétett eredmények azt mutatják, hogy a rezveratrol a vér tulajdonságainak kedvezőtlen megváltozásával szemben is védelmet nyújthat a koszorúér-betegségben szenvedők esetében.