Kánikula: vigyázzunk magunkra

Valentin 2020. július 21. 20:14 2020. júl. 21. 20:14

Mindenkinek fokozottan vigyázni kell magára a kánikulában, mert erősen megterheli még az egészséges szervezetet is. Különösen igaz ez szív- és érrendszeri betegekre, főleg, ha 50 év felettiek, társbetegségeik vannak, vagy túlsúlyosak. 

Időjárás-változás – stressz

Szív- és érrendszeri betegeknek fontos tudniuk, hogy az időjárás, és annak változásai is stresszt jelenthetnek. A megváltozó hőmérséklet, például a nagymértékű felmelegedés (de a lehűlés is) akklimatizálódásra, azaz aránylag gyors alkalmazkodásra kényszeríti a szervezetet. A szimpatikus idegrendszeri aktivitás fokozódik, tehát változik a vérnyomás, megnő a szív- és érrendszerre háruló terhelés. Az egészséges szervezetnek is igyekeznie kell, de szív- és érrendszeri betegségben szenvedők szervezetének jóval nagyobb erőfeszítést jelent a kompenzáció.

A fáradékonyságot mindenki megtapasztalja, de az érintettek erőteljesebb, szabálytalan szívverést is, szívbillentyű-probléma esetén pedig fokozódhat az ödéma-hajlam, és a nehézlégzés. Az időjárási frontok hatására, nő a keringési elégtelenség, illetve a szívinfarktus előfordulásának aránya is. 

Fontos a vízivás

Rendszeresen igyunk vizet, ne csak amikor már szomjúságot érzünk. Minimum napi két-három litert be kell vinnünk a szervezetbe. Figyeljünk rá, hogy ne jussunk el a kiszáradásig, amelynek jelei a kínzó szomjúság érzés, szájszárazság, fejfájás, gyengeség, vizelet mennyiségének csökkenése, ájulás. A kiszáradás sokszorosára növeli a szívinfarktus és agyvérzés kockázatát is, mert ilyenkor nagyobb munkára kényszerül a szív (ez erős szívdobogásérzést is okozhat).

Pihenjünk többet

A nagy meleg még az egészséges szervezetet is megterheli, a szívbetegeknek pedig még több energiába kerül az alkalmazkodás. Ezért a legkönnyebb tevékenység közben is ajánlatos rendszeres szünetet tartani, akár leüléssel, akár lefekvéssel, esetleg zuhanyzással, regenerálódással. Azért amikor a hőmérséklet csillapodik kissé, érdemes naponta legalább fél órát (lehetőleg szabad levegőn) mozogni, sétálni.

Az étkezés fontossága

A szervezet megterhelését nem szabad még nehéz ételekkel is fokozni. Ilyenkor nem érdemes erős, csípős fűszereket használni ízesítésére, mert növelik a verejtékmirigyek működését. Kerülni kell az alkohol, és a cukros üdítőitalok fogyasztását. A fokozott folyadékveszteség mellett, fokozott sóveszteség is jelentkezik, ezt ugyancsak pótolni kell, ezért hasznosak lehetnek a megfelelő ásványi anyagtartalommal rendelkező folyadékok, élelmiszerek, étrend-kiegészítők, mert nem csak a nátrium tartalmat kell pótolni, hanem a káliumot magnéziumot, kalciumot is. 

A test hűtéséről

Nincs szükség hideg zuhanyra, mert a test bizonyos pontjainak hűtésével nagyon hatékonyan csökkenthető a test hőmérséklete. Ha ott hűtjük, ahol a pulzus könnyen kitapintható, a vér a keringésnek köszönhetően, a test többi pontján is enyhíti a meleget. Ilyen a csukló, a boka, a combok belső oldala és a nyak. Arra fontos figyelni, hogy az ízületek közelében lévő részeket nem szabad túlhűteni, mert megfázhatnak, a nyaki hűtéssel például érdemes óvatosan bánni. A csuklót a hideg víz alá tartva, vagy borogatva, egy-két perc alatt, egyszerűen, hatékonyan, biztonságosan lehet hűteni a testünket.