A migrén magában rejtheti az infarktus és az agyvérzés veszélyét is

Bánky Erika 2015. június 26. 15:07 2015. jún. 26. 15:07

Egy friss amerikai kutatás szerint a migrénben szenvedőknek nagyobb az esélyük a szívinfarktusra, mint a többi embernek, továbbá fokozottan ki vannak téve az agyi érelzáródásnak.

A migrén rohamokban jelentkező féloldali fejfájás, amihez hányinger, fény és hangérzékenység is párosulhat. Általában a fej egyik oldalát érinti, de van, amikor mindkét oldal görcsösen fáj. Kiindulhat az agyburokból, a koponyát körülvevő izmokból,illetve azok véredényeiből. A fájdalom oka ebben az esetben a vérerekben és izmokban fellépő nyomás.

A migrén oka nem ismert, de valószínű, hogy kiemelkedő szerepe van a szerotoninnak, amit a gyomor bélrendszer állít elő s legnagyobb része a vérlemezekben és az agyban tárolódik. A vérben felszaporodik és érösszehúzódást okoz, majd vérszintje csökken, az agyi artériák kitágulnak és migrénes roham keletkezik.

Egyes területeken vérszegénység alakul ki, ami felelős az idegrendszeri tűnetek kialakulásáért (zsibbadás, beszédzavar, izomgyengeség). Migrénes fejfájást időjárás változás alváshiány, stressz, rendszertelen étkezés, de gyakran magnéziumhiány is okozhat.

Különösen veszélyes az aurával járó migrén, esetükben nagyobb a szív és érrendszeri katasztrófák (pl. agyi infarktus (stroke) és a szívinfarktus) kockázata.

A migrénhez társuló aura jelentkezhet látászavarként, villámszerű vonalak vagy felvillanó pöttyök formájában, illetve zsibbadás érzésként. Az aurával társult migrénnel küzdő 45 évesnél idősebb nők körében négyszeres a stroke (gutaütés, agyi infarktus) kialakulásának kockázata, még akkor is, ha szív és érrendszerük állapota megfelelő.

A migrén kezelése a fejfájás gyakoriságától és súlyosságától, valamint az egyidejűleg fennálló egyéb betegségtől függ.

Kezelése történhet diétával, kerülni kell a penészes sajtokat (pl.camamber) csokoládét és a nitrátokkal kezelt húsárut. Súlyosabb esetben az orvos által felírt gyógyszerrel.

Dr . Ertsey Csaba neurológus a Magyar Fejfájás Társaság elnöke tájékoztat, hogy a migrén kezelése mellett külön figyelmet kell fordítani az esetleges meglévő rizikófaktorok, diabétesz, magas vérnyomás,emelkedett koleszterinszint illetve az elhízás felderítésére és kezelésére.

Akinek rendszeresen fáj a feje, mielőbb forduljon orvoshoz, mert fontos megtudni az okot. Felesleges szenvedni, mert vannak korszerű terápiák. A migrén diagnózisának felállítását követően a neurológus szakorvosok hatékony gyógyszert, fejfájást megszüntető készítményeket tudnak felírni.