A tartós stressz fizikális és mentális próbatétel

Veress Katka 2020. július 8. 15:10 2020. júl. 8. 15:10

A stressz az a mód, ahogyan a testünk reagál azokra a követelményekre, amelyek mind fizikálisan, mind mentálisan próbatétel elé állítanak minket. Egy olyan erő, ami megtöri a test egységét. Nevezhetjük kiegyensúlyozatlanságnak is, az egyén követelményekre adott reakciójának is.

A tartós stressz rossz hatással van a szervezetünkre és bizony a fizikai állapotunkat is rontja. Folyamatos feszültség alatt fáradékonyabbak, gyengébbek, túlhajszoltabbak, ingerültebbek és levertebbek vagyunk, mint általában. Ez aztán újabb stresszt generál, és máris benne találjuk magunkat egy nagyon kellemetlen spirálban, amiből nehezen lehet csak kitörni.

 

A tartós stressz jelei:

  • folyamatos aggodalom érzése
  • depressziós tünetek
  • döntések nehéz meghozása
  • nem reális félelmek
  • állandó szorongás
  • zavartság
  • szétszórtság, figyelmetlenség
  • indulatosság, agresszivitás
  • krónikus fáradtság, alvászavarok
  • étvágytalanság vagy éppen túlzott étvágy

 

A stressz és a test

Figyelnünk kell a testünk jelzéseire, hiszen ha ezt nem tesszük meg, komoly betegségeket idézhetünk elő.

A hirtelen felindultság, az agresszív és kifejezetten heves érzelmek (például a harag és a düh) megduplázhatják a szívinfarktus és a szélütés (stroke) kockázatát, és elősegíthetik a daganatos megbetegedések kialakulását is. Az állandó idegeskedés magas vérnyomást okozhat, a fáradtság és kialvatlanság fizikai következményeiről nem is beszélve.

A stressz és az immunrendszer

A túl gyakori idegeskedés az immunrendszerünket is megtámadhatja, emiatt pedig hajlamosabbak lehetünk a különféle betegségekre. Mivel rosszkedvűek, feszültek, fáradtak és ingerlékenyek vagyunk, és úgy általában rossz a közérzetünk, a szervezetünk is hasonlóan reagál. Allergia, autoimmun betegség, megfázás, láz és hosszabb betegségek is jellemzőbben alakulnak ki azoknál az embereknél, akik folyamatos stressz alatt állnak.

A stressz és a memória

A pozitív stressz kifejezetten jót tesz az agyműködésnek és a memóriánknak, de hosszú távú és negatív érzéseket keltő feszültség esetén, vegyi anyagok halmozódnak fel az agyunkban, amelyek már komolyan is károsíthatják a memóriaközpontot.

A stressz leblokkol minket, így előfordulhat az is, hogy nem tudjuk előhívni az emlékezetünkből azokat az információkat, amelyekre szükségünk lenne.

A mindennapos idegesség a memóriánkra, a kreativitásunkra is hatással van. Ha azt érezzük, hogy le vagyunk fagyva és nem jönnek az ötletek, akkor gondoljuk végig, hogy vajon nem a stressz szab-e gátat az elménknek.

A stressz és a termékenység

A meddőséget gyakran magyarázzák krónikus stresszel. Több esetben bizonyították már, hogy az érintett személyek reproduktív szerveivel semmiféle fizikai probléma nincs, így a megoldás valahol máshol, mélyebben keresendő.

Nem is gondolnánk, hogy az állandó feszültség mekkora hatással van a termékenységre, vagy hogy a kóros idegeskedés milyen mértékben szabhat gátat a testünknek, a hormonjainknak. A görcsölés és a túlzott stressz ezen a területen is komoly blokkot képezhet.

A stressz és az öregedés

„Ne idegeskedj, árt a szépségednek!” – szokták mondani, és milyen igaz. A stressz ugyanis a bőrünkre, a hajunkra, sőt, a körmeink állapotára is negatívan tud hatni.

A folyamatos idegesség szó szerint megmérgezi a testünket, az agy öregedését is előremozdítja.

Arról már nem is beszélve, hogy az ősz hajszálak előbukkanását és a szem alatti sötét karikák megjelenését is előidézheti.

A stresszre való hajlam a férfiaknál erősebb, a külső hatásokra sokkal érzékenyebbek, mint a nők. A kockázati tényezők hátterében állhat a bizalom hiánya, az önértékelés zavara és a rivalizálás. Ezek a tényezők is mélyítik a stressz kialakulásának kockázatát.

A nők esetében ezekkel az impulzusokkal szemben védő tényezőt nyújt a kölcsönösség és az empátia.

Mit tehetünk a munkahelyi stressz ellen?

  • relaxációs tréningek
  • pszichológus
  • masszőr
  • saját reakciók megismerése (önismeret)
  • felfogásbeli változtatások (életmód váltás)

 

A rövid távú stressz valakit kimondottan inspirál, teljesítménynövelő hatása van. Azonban van, akit már a legkisebb feszültség is képes elbizonytalanítani és stresszhelyzet spirált generálni.