Amit a Covid-vakcinákról tudni kell

HírKlikk 2021. január 7. 16:00 2021. jan. 7. 16:00

A német gazdasági szaklap, a Handelsblatt terjedelmes összeállításban elemezte az eddig ismert koronavírus-oltóanyagok tulajdonságait, hatékonyságát, mellékhatásait, és az egyéb tudnivalókat. Emlékeztetett rá, hogy a WHO 2020 végén 232 koronavírus elleni oltóanyag-projektet tartott nyilván, és ezekből mintegy 60 a klinikai tesztek fázisában van, hat oltóanyagot pedig már engedélyeztek különböző országokban.

Elsőként a Pfizer/BioNtech vakcináját engedélyezték az illetékes amerikai és európai hatóságok. Európában szerdán engedélyezték a Moderna oltóanyagát is, amelyet az Egyesült Államokban már alkalmaznak december 18. óta. Európán kívül számos más oltóanyagot is használnak, köztük orosz, kínai és indiai gyártásút – ezeket mutatja be Handelsblatt összeállítása.

Az összeállítás a négy legfontosabb engedélyezett oltóanyagról közölte, amit tudni lehet.     

Pfizer/BioNtech. Úgynevezett mRNS-oltóanyag. Nagy előnye a hatékonysága, ami 90 százalék felett van. Kétszer kell vele oltani. Hátránya a logisztika, mínusz 70 fokos hűtést igényel, bár öt napig eltartható normál hűtőszekrényben is. Egy belga miniszter által közzétett árlista szerint, egy adag 12 euróba kerül. Ismert mellékhatások: fájdalom az oltás helyén, sok esetben átmeneti fáradtság, hidegrázás, fejfájás és izomfájdalom. Az idősebb beoltottak 11, a fiatalabbak 16 százaléknál átmeneti láz. Több német kutatóintézet állásfoglalása szerint ezek oltásoknál megszokott mellékhatások, s azt mutatják, hogy a szervezet feldolgozza a kórokozóról kapott információkat, és az elvárásnak megfelelően reagál. Nagy-Britanniában és Alaszkában összesen három olyan esetet jegyeztek fel, amikor súlyos allergiás reakció, úgynevezett anafilaxiás sokk jelentkezett. Az enyhe allergiákkal – például szénanáthával – küzdő emberekre a vakcina az eddigi ismertek szerint nem jelent veszélyt. Eddig az Egyesült Államokban, az EU-ban, Nagy-Britanniában, Izraelben és számos más államban engedélyezték. 

Moderna. Az amerikai cég vakcinája szintén mRNS típusú oltóanyag. Hatásfoka ugyancsak 90 százalék felett van, de a gyártó szerint 100 százalékban megvéd a súlyos megbetegedéstől. Szintén mindenkit kétszer kell beoltani vele. Hátránya, hogy ugyancsak hűteni kell, igaz, hogy mínusz 20 fokra, de ez is kihívás a logisztika számára. 

Egy adag ára 14,70 euró, ezzel ez a legdrágább az eddig engedélyezett oltóanyagok közül. Az ismert mellékhatások: az oltás utáni első napokban fájdalom, pirosodás és duzzanat mutatkozhat az oltás helyén, előfordulhat a nyirokmirigyek duzzadása, többen panaszkodtak átmeneti lázra, hidegrázásra, fejfájásra, ízületi és izomfájdalmakra. Előfordul hányinger és hányás, a beoltottak 0,01 százalékánál megbénult az arcideg, 0,04 százalék mutatott allergiás reakciókat. A Moderna oltóanyagát eddig az Egyesült Államokban és az EU-ban engedélyezték.  

AstraZeneca. A brit-svéd cég vakcinája úgynevezett vektor oltóanyag. Ezzel is kétszer kell oltani, az immunitás a második oltás utáni 14. nappal következik be. Hatásfoka ugyan csak 70-80 százalék, de ez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint elegendő. Nagy előnye, hogy egy adag ára mindössze 1,78 euró, és ezzel eddig ez a legolcsóbb. Hétköznapi hűtőszekrény-hűtés mellett lehet tárolni és szállítani. A második oltás után fennáll a veszély, hogy az immunreakció a hordozóvírus ellen irányul, de ez szakértők szerint főleg az első oltási hullámban nem akadályozza a tömeges alkalmazást. Mellékhatások: az első tanulmányok azt mutatják, hogy csak könnyű mellékhatások vannak, így enyhe láz, fáradtság, vagy pirulás, ami normálisnak tekinthető egy oltás után. Komolyabb mellékhatások eddig nem léptek fel. Eddig csak az Egyesült Királyságban engedélyezték, de már az európai hatóság is tesz lépéseket, és februárra számít az engedélyezésre.  

Szputnyik V. Az orosz oltóanyag szintén vektor típusú. Hatásfoka a kifejlesztő Gamaleja intézet szerint 94,1 százalékos. Előnynek ígérkezik, hogy fagyasztással szárítható (liofilizálható), és vákuum-csomagolásban lehet kiszerelni és szállítani, mint az instant kávét, esetleg szobahőmérsékleten is. Hátrányok: az orosz oltóanyagot ugyan engedélyezték, de még mindig nem zárták le a kísérletek III. fázisát, és szakértők szerint az egyebekről sem áll rendelkezésre elegendő információ. Európában nagy a bizalmatlanság iránta, de az orosz lakosság jelentős része sem akarja beoltatni magát a Szputnyik V-vel. Ismert mellékhatások: erős fejfájás, hidegrázás, izomfájdalom, láz, és fájdalom az oltás helyén, de ezek az oltásoknál általában is jelentkező tünetek. Váratlan mellékhatások eddig nem váltak ismertté. Eddig Oroszországban (a szerkesztő megjegyzése: lap szerint), Magyarországon, továbbá Belaruszban, Kazahsztánban és Argentínában engedélyezték. 

E négy oltóanyag mellett a kínai Sinopharm konszern és az indiai Bharat Biotech vakcináját engedélyezték a saját országaikban. 

 
Forrás: Hírklikk