Az ölelés fontossága a gyermeknevelésben

HírKlikk 2019. január 22. 19:39 2019. jan. 22. 19:39

Az ölelés, a fizikai kontakt az egyik legfontosabb dolog egy ember életében. Aki ezt nem kapja meg, a neki kellő mennyiségben, az egész életén át hordozni fogja a hiányát, ami mindenképp problémákhoz fog vezetni. Éppen ezért tegyünk meg mindent, hogy a gyermekeink boldogok és kiegyensúlyozottak legyenek! Öleljük meg őket minél többször, hiszen ők azok, akikben még él a feltétel nélküli szeretet.

Az ölelés jó hatással van mindenkire, aki szomorú, tehát az ölelés gyógyít. Ha valaki elveszettnek érzi magát, egy ölelés a biztonságot jelentheti számára. Ha valaki boldog, nem véletlen, hogy legszívesebben az egész világot megölelné. Lássunk néhány pontot, hogy miért is öleljük minél többször a gyermekeinket - persze azon az egyértelmű okon kívül, hogy szeretjük őket!

1. Az ölelés a gyengédség és a szeretet egyik kifejezőeszköze. A bőrnek a bőrrel való érintkezése az egyik legstimulálóbb az idegrendszer szempontjából, így akit rendszeresen megölelnek, az jobban teljesít a mindennapokban. Tehát az agy és a test egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy elég fizikai stimulációt kapjon a szervezet. Persze nem mindegy az ölelés milyensége, hiszen igazán csak a gyengéd és gondoskodó ölelés képes inspirálni.

2. Az ölelés jó hatással van a növekedésre. Ahogy a pozitív szavak jó hatással vannak a növények növekedésére, úgy az ölelés pedig a gyermekek oxitocin szintjére képes kedvező hatást gyakorolni. Az oxitocin a boldogsághormon, aminek az aktivizálását nagyban segíti az ölelés. Akit ettől megfosztanak, az különböző módokon próbálja csökkenteni annak hiányát, például csokival.

3. Sokaktól hallani, hogy az ölelés gyógyít. Ez abban az értelemben igaz is, hogy az ölelés által felszabaduló oxitocin erősíti az immunrendszert, segíti a sebgyógyulást. Éppen ezért jelent előnyt, ha a gyermekünk ezt idejében megtanulja és akár szerepjátékokon keresztül gyakorolja is.

Érdekesség: Szülés közben és után is ez a hormon szabadul fel a női szervezetben, így segítve a születést és később az összehúzódást, aminek következtében az agy elfelejti a szülés fájdalmát, vagyis halványul az emlék. Ha nem így lenne, senki nem szülne egynél több gyermeket.

4. Mondják, hogy mikor a gyermek hisztizik, akkor van a legnagyobb szüksége egy nyugtató ölelésre. Ez óriási igazság, mivel ilyenkor a gyermek bizonytalan és egy anyai ölelés képes megadni neki a szükséges biztonságot. Ezzel pedig ellensúlyozza a stresszt és a szorongást, így segít megnyugtatni a hisztiző gyermek idegrendszerét. Amennyiben olyankor következne be a hiszti, mikor nincs velünk, arra az esetre érdemes rendszeresíteni egy adott plüsst, amit jó megölelgetni.

5. Az ölelés remek fegyver a stressz ellen. A stressz hosszútávon károsítja a gyermek egészségi állapotát mind fizikailag, mind szellemileg, sőt ez később befolyásolhatja a memóriát és a szóbeli gondolkodást, vagy akár depresszióhoz is vezethet. Épp ezért, egy kiadós ölelés remekül csökkenti a kortizol szintjét, ezzel helyre állítva a lelki egyensúlyát. Így a gyerekek könnyebben megtanulják kezelni az indulataikat és az érzelmeiket.

6. Az ölelés boldogságot hoz, ezért a gyakran ölelgetett baba és gyermek, kiegyensúlyozott, boldog és ki van békülve a világgal. Az ölelés segít, hogy szeretve érezzük magunkat.

7. Végül pedig, egy rendkívül fontos pont: az ölelés növeli a szülő és gyermek közti kötődést, javítja a köztük lévő kapcsolatot. Nem véletlenül mondják, hogy sose feküdjünk le haraggal vagy félelemmel. Ennek elérésében nagyban segít egy esti ölelés még az elalvás előtt, de akár után is.

Forrás: Hírklikk