Az orrvérzés ijesztő látvány, de általában veszélytelen

HírKlikk 2019. július 24. 20:55 2019. júl. 24. 20:55

Az orrvérzés nagyon "látványos" probléma, igen ijesztő lehet, annak ellenére, hogy általában viszonylag kevés vér távozik az orrunkból. Az orrunk belsejében nagyon sok apró, sérülésre hajlamos erecske található, ezek vezethetőek vissza az orrvérzésre, főként akkor, ha a orr nyálkahártyája is sérül, elvékonyodik, esetleg kiszárad.

Az emberi test körülbelül öt liternyi vért tartalmaz. A belső vérzés a belső szervekben keletkező vérfolyás, míg a külső vérzések a test belsejében keletkeznek, és annak természetes nyílásain - orr, száj, végbélnyílás, húgyutak, genitális nyílások - vagy a bőr sérülésein keresztül távoznak.

Az orrvérzésnek több oka lehet: felléphet sérülés, az orr erőszakos tisztogatása, az orrnyálkahártya kiszáradása, vagy hirtelen fellépő magas vérnyomás hatására. A magas vérnyomás és a vérzékenységgel járó betegségek (például csökkent vérlemezkeszám, májbetegség, fehérvérűség, öröklődő vérzékenység és öröklődő, vérzésekkel járó hajszálértágulat) mellett az érelmeszesedés is hajlamosító tényező. Az orr vérzése nagy vérveszteséget is okozhat, főleg ha a vérző ér egy kis ütőér, vagy ha véralvadási zavar áll a háttérben.

A vérzés csillapítása

Az orrvérzés ijesztő látvány, de általában veszélytelen. Először fújja ki az orrát, hogy az esetleg kialakult vérrögöcske, amely a vérzés fennmaradását okozhatja, távozzon az orrból. Ezután az ujjaival - ha szükséges, akkor papír-zsebkendővel - szorítsa össze az orrcimpákat. Ha a vérzés az orr elülső részén egy erecskéből ered, akkor ez a művelet valószínűleg elég ahhoz, hogy elálljon. Ha a vérzés az orr hátulsó részéből jön, vagy egy kis ütőérből, az orrlyukak elszorítása egyáltalán nem hatásos.

Ilyenkor azonnal orvost kell hívni, aki tamponálja a sérült részt. Az orrtampont érösszehúzó anyaggal és fájdalomcsillapítóval itatják át. Ha a vérzést így sem sikerül elállítani, a fül-orr-gégész beavatkozása válik szükségessé. A szakorvos ezüstnitrátoldattal, elektromos szike segítségével, vagy hátsó tamponálással állítja el a vérzést. A tamponoknak 2-3 napig, de minimum 12 óráig az orrban kell maradniuk.

Teendő orrvérzés esetén:

  • A fejet hajtsa előre! Ne túl erősen fújja ki az orrát.
  • A hüvelyk- és a mutatóujjával szorítsa össze az orrcimpákat
  • A tarkóra helyezett hideg borogatás vagy jégtömlő segít elállítani a vérzést, mert a hideg hatására a kis erek összeszűkülnek.
  • Ha a vérzés elállt, az orrot 12 órán keresztül nem szabad tisztogatni, nehogy a sérülés ismételten kialakuljon.
  • Nyílt sérülés esetén ajánlatos a sebet tiszta, száraz kendővel, kötszerrel letakarni az orvosi ellátásig.
  • Ha a csont vagy a porc is megsérül, mindig forduljon orvoshoz!
  • Az orrvérzést okozhatja a túl száraz levegő is, párásítson a túlfűtött szobában.
Forrás: Hírklikk