Bemelegítés biciklizés előtt: öt-tíz percet megér az egészséged, nem?

(X) 2021. november 23. 16:15 2021. nov. 23. 16:15

Manapság egyre népszerűbb kerékpárra pattanni, mert egyszerűen jó, ráadásul számos előnnyel jár: egészségesebbek, fittebbek leszünk. De most, hogy hidegebb az idő, közeleg a tél, különösen télen kell odafigyelni arra, hogy sportolás előtt öt-tíz percet mindig szánjunk a bemelegítésre.

A kerékpározás manapság egyre népszerűbb. Évről-évre nő azok száma a világon, akik két kerékre pattannak, hogy eljussanak egyik pontból a másikba. Ez ugyanis az egyéni közlekedés egyik – ha nem a leghatékonyabb módja. A biciklizés nemcsak azért jó, mert hatékony közlekedési alternatívát biztosít az autókkal túlzsúfolt városokban, de egészségmegőrzés szempontjából is kiemelten fontos.

Javul tőle az állóképességünk, erősödik az izomzatunk – a tekerés fejleszti a combizmot, a vádlit, a farizmot és a csípőt. Ellenállóbbá teszi az immunrendszerünket a betegségekkel, a fertőzésekkel, a vírusokkal szemben. (Alacsonyabb például a daganatok kialakulásának kockázata.) Jobban terhelhetők leszünk, és egy felmérés szerint átlagosan öt évvel tovább él az, aki autó helyett rendszeresen biciklizik. És legalább ilyen fontos, hogy kikapcsolódást, mentális felfrissülést biztosít.

Télen nehezebben indul a „gépezet”

Ahogy az évtizedek során fejlődött a technológia, úgy alakult ki több válfaja a biciklizésnek: a hobbi jellegű tekerés mellett – egyebek között – van spinning, országúti és túrabiciklizés is. Függetlenül azonban attól, hogy miért, milyen terepen biciklizünk, egy valamit nem szabad elfelejteni: a bemelegítést. Mielőtt útnak indulunk, végezzünk el egy öt-tíz perces bemelegítést. 

Ez az állítás különösen most, a hidegebb, téli időszakra igaz. Ilyenkor ugyanis merevebb, feszesebb az izomzat, ezáltal pedig nagyobb a sérülések esélye: az izületek, a könyök és a térd van nagyobb „veszélyben”. Viszont a bokára, a csuklóra, az ujjakra és a nyakra is figyelni kell.

Amíg tehát az út nem jeges, nyugodtan elindulhatunk. Ami fontos: megfelelő réteges ruházat (a jó minőségű aláöltözet elengedhetetlen) és a bemelegítés. Télen a sportolás megkezdésére több időt kell szánni, érdemes egyúttal a szervezetnek hagyni, hogy megszokja a kinti levegőt.

Ennyit talán megér az egészségünk, nem?

Na, nem kell bonyolult feladatsorokra gondolni – olyan egyszerűek ezek mint az online sportfogadás oldalak használata. De arra mindenképp érdemes odafigyelni, hogy tartalmazzon kardió jellegű elemeket és dinamikus nyújtást. Kezdjük az alapoknál, tehát azzal, hogy röviden elmondjuk, mi is az a kardió mozgás. Ez a bemelegítés egyik fontos eleme, s olyan gyakorlatokat foglal magába, amelyektől megnövekszik a pulzusszámunk és a testhőmérsékletünk. 

Az ismétlődő, folyamatos mozgásformák hatására az izomzatban fokozódik a vér áramlása és nő a szervezet oxigén-felhasználása, ezzel párhuzamosan pedig javul a szervezet anyagcseréje. Teljesen természetes velejáróra ennek a mozgásformának, hogy kimelegedhetünk, megizzadunk.  De ez egy jó jel, azt jelzi ugyanis, hogy a szervezetünk  a fokozottabb izommunkát igénylő feladatokat könnyebben el fogja végezni. Egyszerűen azért, mert fel van rá készítve.

A bemelegítés másik fontos eleme a dinamikus nyújtás. Ha az izmok már készen állnak, fokozódott a véráramlás, akkor az ízületeket és a szalagokat is fel kell készíteni a terhelésre. A dinamikus nyújtás hatására beindulnak az izom-ideg kapcsolatok, jobb lesz a koordináció, az egyensúly. (Fontos azonban jelezni: nem statikus, passzív nyújtásról van szó, tehát nem arról, amikor hosszabb-rövidebb ideig tartjuk ki a felvett pozíciót.)

Végezzünk tehát fej, nyak és törzskörzéseket, mozgassuk át a csuklót, a térdet és a bokát. Azokra a testrészekre figyeljünk oda, amiket a kerékpározás során aktívan használunk. 

És mi van, ha nem melegítünk be?

Mivel ezt a sportot könnyű könnyedén kezelni, hiszen „az ember csak felpattan és teker”, legalább ennyire könnyedén szedhetünk össze kisebb-nagyobb sérüléseket. Hideg és merev izmokkal, ízülettel belevágni hirtelen – olykor nagy erőfeszítést igénylő – mozgásba, nos, nem feltétlenül ajánlott.

Márpedig, ha ezt tesszük, nagyon könnyen megtörténhet, hogy begörcsöl a lábunk, izomlázunk lesz – és másnap már nem is akarunk annyira biciklire ülni. Rosszabb esetben mikro-szakadások keletkezhetnek az izmokban. Szóval, ha a bemelegítés elmarad, akkor annak következményeként testünk és lelkünk is kárt szenved. 

Szóval, biciklizés előtt öt-tíz percet megér az egészséged, nem?