Beszéljünk a gombafertőzésről

Valentin 2020. augusztus 5. 08:00 2020. aug. 5. 08:00

A gombás fertőzések (mikózisok) világszerte igen elterjedtek, de általában könnyen kezelhetők. Akinél gyakran visszatér a gombafertőzés, a helyi kezelés mellett, ügyelnie kell a bélrendszer egészségére is, ugyanis az esetek többségében a bélrendszer a fertőzés fő forrása. A gombafertőzés ellen a legfőbb védelmet az egészséges bélflóra jelenti.

Bárhol megjelenhetnek a bőrön: a törzsön, a lágyékban, karon és lábon, a talpon, tenyéren, a kéz-, illetve lábujjak között, az arcon, a haj alatt, a hajban, vagy a hajon.

Lábgomba – Tinea pedis

A bőr egyik leggyakoribb gombás fertőzése az úgynevezett „tinea pedis" (a láb gombás fertőzése). Nagyon gyakori, általában a lábujjak között alakul ki, és rendkívül ragályos. Az atléta-láb fertőzés könnyen elkapható, ha az ember közös öltözőt, vagy akár közös törülközőt használ. Ha nem kezelik, a fertőzés átterjedhet a talpra, a lábfej oldalaira és a lábujj körmökre is. Gyakori jele és tünete, hogy a bőr begyullad, viszketni kezd, bizonyos bőrterületek elhalnak, illetve nedvedzés, vagy hólyagképződés, a bőr repedezettsége vagy hámlása észlelhető. Előfordulhat, hogy a károsodott bőrt baktérium felülfertőzi, amely kellemetlen szaggal jár.

Tippek lábgomba ellen:

  • ne járjunk mezítláb a nyilvános helyek kövezetén. A közös zuhanyzókban, uszodákban, vizes kezelések során, használjunk könnyen tisztítható, műanyag papucsot
  • ne használjuk más lábbelijét
  • ne használjunk műszálas zoknit, mert a gombák kedvelik párás környezetet. Válasszunk pamut zoknit és minőségi cipőt.
  • a bőrünket teljesen szárazra töröljük, különös figyelemmel a hajlatokra


Bőrgombásodás nemcsak a lábon, hanem egyéb helyeken, főleg a hajlatokban is jelentkezhet. Különösen kifejezett ez túlsúly esetén, olyan helyeken, ahol a bőr összefekszik. Igyekezzen testsúlyát csökkenteni, ezzel a cukorbetegség kockázatát is csökkentheti.

A köröm gombás fertőzései

Körömgombásodás esetén, a gombák a köröm lemezén belül, illetve az alatt telepednek meg, és a szarurétegek bontásával az érintett köröm megvastagodásához, deformálódásához, elszíneződéséhez vezetnek. Legkönnyebben a már eleve repedezett, illetve sérült körmökön, és nedves, meleg, sötét helyeken fejlődik ki a betegség, ezért sokkal gyakoribb a lábkörmökön a gombásodás. A fertőzés az érintett körömről a szomszédos bőrterületekre (például a láb- és kézujjak közeire), valamint a többi körömre is átterjedhet.

A körömgombásodás szövődményei

A lábkörmök gombás fertőzése fájdalmat okozhat, a köröm torzulása a körömágyat is károsíthatja. Nehezítheti a járást, a cipőviselést. Baktériummal való befertőződés orbáncot okozhat. Cukorbetegeknél különösen figyelni kell a láb ápolására, hiszen csökkent sebgyógyulási hajlamuk miatt, fokozott veszélynek vannak kitéve.

A száj és nyelőcső gombás fertőzései

A nyálkahártya leggyakoribb gombás fertőzése a szájpenész, amelyet a Candida nevű gomba okoz. A fehér lepedéket eltávolítva, a nyálkahártya kifejezetten vörös és gyulladt. A szájpenész átterjedhet a torokra és a nyelőcsőbe, ahol gyulladást és fájdalmat okoz.

A lakosság 20százalékánál a Candida megtalálható a szájban anélkül, hogy bármilyen problémát okozna. Ugyanakkor ma már számos olyan betegséget is a Candida számlájára írnak, amelyeknek semmi köze a gombás fertőzéshez. 

A hüvely gombás fertőzései

Szintén Candida gomba elszaporodása válthatja ki. Fontos tudni, hogy a Candida normális esetben is jelen van a hüvelyben, a többi mikroorganizmussal egyensúlyt képez, tünetet nem okoz. A problémát mindig a hüvelyi környezet egyensúlyának felborulása okozza, például baktériumok, élősködők, gombák vagy vírusok elszaporodása. Rendszerint antibiotikumos kezelést követően lép fel ez az állapot, amikor a hüvely normál flóráját is kiirtjuk, de legalábbis felborítjuk. Kiváltó tényező lehet még az intimbetét, egészségügyi betét vagy a túl szűk szintetikus anyagból készült fehérnemű viselése által okozott irritáció is.

A gombás folyás sűrű, túrószerű, fehér és szagtalan. Gyakran a szeméremajkak is irritálttá válnak: a vizelés és szexuális közösülés fájdalmat okozhat. A baktériumok okozta folyás sűrű, szürkés-fehér folyadék, kellemetlen szaggal.

A belső szervek gombás fertőzései

Az úgynevezett „behatoló" gombának a spórái mindenhol megtalálhatók. Belélegezzük őket, és a légcsövön keresztül kerülnek a szervezetbe. Legyengült immunrendszer esetén (AIDS, szervátültetés utáni mesterségesen előidézett immungyengeség, stb) életveszélyes lehet. Szerencsére ez a fertőzés ritkán fordul elő.

Gombás fertőzések kezelése

Számos hatóanyag és felhasználási forma van forgalomban, körömgombásodásra lakkok, bőrre krémek, kenőcsök, oldatok, stb. Ugyanakkor, ha az orvos úgy ítéli meg, nemcsak felületi, hanem úgynevezett szisztémás kezelésre, tabletta/kapszula szedésére is szükség lehet.

Ha gombás fertőzésre gyanakszik, ne vásároljon kétes eredetű termékeket, hanem keresse fel kezelőorvosát. Bőrgyógyászati szakrendelésre nem szükséges háziorvosi beutaló.