Emésztési zavarok okai és megelőzése

Bánky Erika 2016. március 12. 10:40 2016. márc. 12. 10:40

Az emésztési zavar az étkezés után jelentkező tünetek széles skáláját öleli fel. A betegnek például fáj a hasa, teltségérzet a has felső részében. Ezeket a panaszokat rendszerint az okozza, hogy túl gyorsan, sokat, vagy túl zsírosat evett, de kiválthatják bizonyos élelmiszerek is.

Bélrendszeri panaszokat kiválthat a nyelőcső, gyomor vagy bél nyálkahártyájának irritációja, ami miatt megváltozik a bél ritmikus összehúzódása. A gyomorban és a bélben félig megemésztett táplálék és emésztőnedvek szaporodhatnak fel. Kísérő tűnetként hasfájás, émelygés, haspuffadás vagy gyomorégés jelentkezhet.

Az emésztési zavarok leggyakoribb okai:
-A mennyiben túl gyorsan eszik, az emésztőnedvek termelődése nem tud azzal arányosan növekedni. Ha nem rág elég alaposan, az étel nagyobb darabokban marad, és nem keveredik el a nyálban lévő emésztőenzimekkel.
- Ha túl sokat eszik. A túlterhelt gyomor lassabban ürül, ilyenkor gyakoribb a sav visszaáramlása a szájüregbe.
- Kiválthatja olyan enni való, például búzalisztből készült élelmiszer vagy tej fogyasztása, amelyre az illető túlérzékeny. Panaszokat okozhat az is, hogy az elfogyasztott oldhatatlan rostok a bélben folyadékot szívnak magukba, megduzzadnak, ami felfúvódást idézhet elő.
- Nagyfokú bélgáz képződik, ha valaki zsíros ételt fogyaszt, mivel a zsírok lassítják a táplálék áthaladását a bélrendszerben. Előfordulhat akkor is, ha valaki zsíros étel után gyümölcsöt eszik. Ilyenkor a gyümölcs a bélben erjedni kezd és gázképződést okoz.
- Bizonyos italok: A szénsavat tartalmazó italok fokozhatják a teltségérzést és a felfúvódást. A koffein tartalmú italok fokozhatják a gyomorsavképződést, irritálják az esetleg gyulladt nyálkahártyát. Az alkohol is növelheti a savtermelést, és izgatja a gyulladásban lévő területet.
- Stressz állapot: A lelki megterhelés azért gátolja az emésztést, mert a stresszhormonok (pl. adrenalin) miatt az emésztőrendszer vérellátása csökken, a bélfal izmai összehúzódnak és fokozzák a gyomorsavtermelést.
- Az étkezés után túl hamar végzett testmozgás: A fizikai tevékenység több vért juttat az izmokba, és elvonja a vért az emésztőrendszerből.
- Dohányzás: A dohányfüstben lévő káros hatású anyagok izgatják a nyelőcsövet, és gátolják a gyomortartalom visszaáramlását megakadályozó záróizomgyűrű működését, emiatt gyomorsav jut a nyelőcsőbe.
- Rekeszsérv: A gyomor egy része a melléküregbe nyomul a rekeszizom nyílásán keresztül, és emiatt áramlik a nyelőcsőbe a gyomorsav. A rekeszsérv gyakoribb a dohányzók és elhízottak körében.
- Terhesség: A méh növekedése miatt egyre kevesebb hely marad a gyomornak, ilyenkor könnyebben áramlik vissza a sav.

Megelőzés
Amennyiben a panaszokat valamilyen étel fogyasztása okoz, iktassa ki étrendjéből, vagy kísérletezze ki, hogy kisebb mennyiségben fogyasztva bírja-e a szervezete.

Ne terhelje túl a gyomrát. Aki érzékeny valamilyen ételre, ügyeljen arra, hogy az étel elhagyása miatt ne lépjen fel hiányállapot, szedjen rendszeresen multivitamin tablettát és ásványianyag táplálékkiegészítőt.
Étkezés közben egyen papayát, almát, kaprot vagy gyömbért. Enzim tartalmuk miatt ezek az élelmiszerek javítják az emésztést.

Étrendje tartalmazzon cinkben, B- és C- vitaminban gazdag élelmiszereket!
Egyen kiadós reggelit, az esti utolsó étkezés a lefekvés időpontját legalább három órával előzze meg!
Étkezés után egy órán belül ne végezzen megerőltető testmozgást!