Foghúzás után mikor lehet pótolni a kihúzott fogat?

(X) 2023. január 26. 18:45 2023. jan. 26. 18:45

Fogvesztés után senki nem szeretne hiányos fogsorral hosszú távon rendelkezni, különösen akkor, amikor metszőfogait veszti el. Ilyenkor mindenki arra kíváncsi, hogy mikor lehet a kihúzott fogaikat pótolni.

Foghúzás

A foghúzásról leginkább a fekete, szuvas fogak eltávolítása jut először eszünkbe, amelyet már gyökérkezeléssel sem lehet megmenteni. Azonban nem csak ekkor folyamodhat az orvos a végső megoldáshoz, hanem számos más esetben is. Fogaink épségét genetikánk, fogápolási és életmódbeli szokásaink határozzák meg. Az öregedéssel együtt járó fogromlás, vagy akár egy baleset is oka lehet a fog eltávolításának. Néhány esetben akkor is gondot okozhat a fog, ha ép. Egyre gyakoribb, hogy a bölcsességfog visszatérő panaszokat okoz. Fáj, esetleg arcduzzanatot okoz, amely később együtt járhat a fogállomány eltolódásával. A bölcsességfog mellett a már gyökérkezelt fog is okozhat panaszokat, egy szerencsétlen harapásnak köszönhetően eltörhet vagy újra és újra begyulladhat. Ezeket a fogakat is el szokták távolítani, ha megmentésük már nem lehetséges. Ugyanígy, ha fogszabályozásra vagy implantációs kezelésre van szüksége a páciensnek, eltávolíthatják azokat a fogakat, amelyek akadályozzák a kezelés sikerességét. 

Teendők foghúzás után

A fog eltávolítása után a fogínynek regenerálódnia kell. Ha betartjuk az orvos tanácsait, a gyógyulás ideje jelentősen lerövidülhet. Ilyenkor körültekintően kell bánni azzal a területtel, ahonnan kihúzták a fogat, hogy az íny ne sérüljön fogápolás közben. Sokan nem is gondolnák, de nemcsak az alapos tisztításra, hanem az étkezésre is nagyon oda kell figyelni, hiszen bizonyos ételek irritálhatják a fogínyt, ezáltal lassítják a gyógyulást. Ilyenkor nem tanácsos tejterméket, illetve nagyon fűszeres, csípős ételeket fogyasztani, mert gyulladás léphet fel. A kemény, roppanós ételeket is mellőzzük, amennyire csak tudjuk, mert felsérthetik a gyógyuló sebet. A nehéz, megerőltető fizikai munkát is kerüljük ilyenkor, nehogy felszakadjon az összezáródó fogíny.

A pótlás ideje

A páciensek általában a lehető leghamarabb szeretnének újra teljes fogállományt, hiszen egy hiányzó fog amellett, hogy teljes rágóképességet csökkenti, esztétikailag is zavarhatja az elszenvedőt. Főleg frontfogak esetében olyan hatást kelt, hogy a páciens elhanyagolja, nem törődik a fogaival. Nem mer mosolyogni, ez pedig sokszor önbizalomvesztéshez, bizonytalanság érzéséhez vezet. Sem a munkahelyén, sem a családja körében nem érzi magát komfortosan hiányzó foggal az ember. A pótlást azonban siettetni nem lehet, ugyanis több dologtól is függ, hogy foghúzás után mikor lehet pótolni a fogat. A gyógyulás ideje, a tovább beavatkozások szükségessége és tartama, a páciens szabadideje mind meghatározzák, hogy mikor lesz a páciensnek teljes fogállománya. A kezeléssorozat megkezdésekor és minden egyes kezelés után a fogorvos ingyenes konzultációt biztosít a páciensnek, hogy személyre szabottan, együtt alakítsák ki az ütemtervet. A teljes siker csakis az orvos és a páciens együttműködésével érhető el.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom