Halálos betegek tumorával is végezhet egy új kezelés

HírKlikk 2021. október 16. 18:31 2021. okt. 16. 18:31

A londoni Institute of Cancer Research (ICR) és a Royal Marsden NHS Foundation Trust kutatóinak klinikai kísérletében az immunterápiás gyógyszerek koktélja arra késztette a betegek immunrendszerét, hogy elpusztítsa saját rákos sejtjeiket, ami pozitív hatással volt a túlélésre a The Guardian cikke szerint.

A The Guardian cikke alapján, amit az Infostart szemlézett, az eredmény a kemoterápiával összehasonlítva is meglepően jó.

A cikk említ egy jelenleg 77 éves férfit, Barry Ambrose-t, akinek eredeti életkilátásai alapján, négy éve halottnak kellene lennie, ám mindössze hetekkel azután, hogy elkezdte szedni a kísérletben használt gyógyszereket, állapota daganatmentessé vált és máig az is maradt.

A nivolumab és ipilimumab kombinációjából álló kezelés nyaki és feji daganatokban szenvedő pácienseknél érte el a tumor méretének jelentős csökkenését, egyes esetekben eltűnését. A szakértők véleménye szerint ez a két gyógyszer együtt számos ráktípusra lehet hatásos kezelés.

A vese, a bélrendszer és a bőr érintettsége esetén is hasonlóan ígéretes eredményeket produkáltak korábban a szerek. Mindezen túl a gyógyszerkoktélnak van még egy fontos tulajdonsága: jóval kevesebb mellékhatással jár alkalmazása, mint a legtöbb előrehaladott állapotú rákos beteg esetében megkezdett kemoterápiáé.

A harmadik fázisú, közel ezer végstádiumú fej- és nyaki rákos beteg bevonásával végzett vizsgálat eredményei koraiak és statisztikailag nem szignifikánsak, de klinikailag mégis jelentősek voltak, mivel egyes betegek hónapokkal vagy évekkel tovább éltek és kevesebb mellékhatástól szenvedtek.

„Ezek ígéretes eredmények. Az immunterápiák kíméletesebb, okosabb kezelések, amelyek jelentős előnyökkel járhatnak a betegek számára" – jelentette ki Kristian Helin professzor, az ICR vezérigazgatója.

A kutatók elmondták, remélik, hogy a CheckMate 651 nevet viselő vizsgálat jövőbeli eredményei a terápia további előnyeit mutatják majd ki az előrehaladott fej- és nyaki rákos betegeknél.