Ismerjük fel a hőgutát és a napszúrást!

Veress Katka 2020. augusztus 13. 13:02 2020. aug. 13. 13:02

Hőgutát többnyire a nagy melegben, szabad térben végzett intenzív fizikai tevékenység okoz, például a munkavégzés vagy a hosszan tartó sportolás. Ebben az állapotban, az igen magas testhőmérséklet (40,5 fok fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Súlyos – megfelelő kezelés hiányában –, életveszélyes állapot alakulhat ki. Ahhoz, hogy napszúrást kapjunk, csupán fedetlen fővel kell eltöltenünk néhány órát a napon. Ilyenkor a fejünk túlmelegszik, emiatt az agyhártya gyulladása – ami szerencsére a napszúrásos esetek többségében enyhe fokú – duzzadással, vizenyővel jár.

A napszúrás 

Gondoljunk erre ha szédülni kezdünk, hányingerünk lesz, fejfájás, gyengeség vagy remegés tör ránk. Arcunk kivörösödhet, bőrünk is megéghet. A napszúrás akár ájuláshoz is vezethet, ezért nagyon fontos, hogy megelőzzük ezt az állapotot. Ha mást látunk összeesni, hívjunk mentőt, és a beteget vigyük hűvös, árnyékos szobába. Fektessük le, kanalanként itassunk vele folyadékot, borogassuk a homlokát, hűtsük a végtagjait.

Ne töltsünk túl sok időt a tűző napon, vagy ha nem tudjuk ezt elkerülni, viseljünk szellős kalapot, sapkát. Igyunk bőségesen vizet, kerüljük a koffeintartalmú italokat, a megerőltető testmozgást. A gyerekeket minden esetben védjük naptejjel és szellős, tarkót is fedő sapkával. Ha gyermeken észleljük ezeket a tüneteket, mindenképpen mutassuk meg orvosnak!

A hőguta 

A hőgutát meg kell különböztetnünk a napszúrástól. Ha a szervezetet nem hűtjük le időben, akkor akár anélkül is rosszul lehetünk, hogy a fejünkre tűzne a nap. A forró, párás levegőben sokszor az izzadás már kevés, a testben hőfelesleg keletkezik. Enyhébb esetben a test hűtésével még elhárítható a hőszabályozás zavara, súlyosabb esetben azonban az sem segít, keringés összeomláshoz és akár halálhoz vezethet. Ezért hőguta esetén, életmentő lehet a gyors elsősegélynyújtás, ez pedig a folyadékpótlást, és a minél gyorsabb lehűtést jelenti.

A leginkább veszélyeztetettek a gyerekek, az idősek, a szabadban dolgozók és a magas vérnyomásban szenvedők. Nekik fokozottan ajánlott odafigyelni ezekre a jelekre.

Használjunk napvédő krémet és viseljünk megfelelő, világos színű, természetes alapanyagú ruházatot. A szem és a fej védelme céljából, pedig érdemes egy széles karimájú vagy ellenzős sapkát, kalapot feltenni.

Öltözzünk szellősen, és ne féljünk hűteni magunkat borogatással, hideg vizes palackkal, ventilátorral. Ne sportoljunk, vagy erőltessük meg magunkat forróság idején, hagyjuk a testünket pihenni, hiszen a nagy hőség egyébként is komoly terhet ró a szervezetünkre. 

Minimalizáljuk a napon vagy a szabadban töltött időt kánikula idején, vagy ha muszáj mennünk ügyeket intézni, iktassunk közbe legalább egy légkondicionált állomást, ahol lehűlhetünk.

Ha már baj van, menjünk orvoshoz, vagy hívjunk mentőt, és ne felejtsük el a kötelező lábadozást hűvös szobában, felügyelet mellett. 

Ha gyereknél észleljük a hőguta tüneteit, hívjunk orvost, addig pedig, ahogy lehet, hűtsük, itassuk a kis beteget.