Majd ha fagy!

Valentin 2019. december 14. 07:40 2019. dec. 14. 07:40

A fagypont alatti hőmérséklet már károsíthatja a végtagok – a kéz- és a lábfej –, valamint az orr és a fül szöveteit, de nem is gondolnánk, hogy már 10 -14 fokos hőmérséklet is akár halállal végződő kihűléshez vezethet.

Főleg a hajléktalanokat veszélyezteti a kihülés, megfagyás, de mindenki más is veszélyeztetett, aki a hidegben kirándul, sportol, vagy a lakása nem megfelelően fűtött. 

A szervezetünk érösszehúzódással, izommunkával, didergéssel védekezik a hideg időben. Még kellemesnek érzett hőmérsékletnél is fülünk, orrunk, kezünk és lábunk veszélyben lehet. A helyi lehűlés akár fagyási sérülést okozhat.

A fagyás első szakaszára jellemző, hogy a bőr kifehéredik, puha tapintásúvá válik, további hideg-hatásra pedig felületi fagyás alakulhat ki. Ekkor jégkristályok képződnek a bőrsejtekben, és a bőr alsóbb rétegei is károsodhatnak, ami komoly fájdalommal jár.

Később megfagynak a felszíni vérerek, ezáltal romlik a terület vérellátása. A hiányos vérellátás és a fagypont alatti hőmérséklet hatással lehet a felület alatt elhelyezkedő izmokra, inakra, erekre, idegekre, sőt, a csontokra is. A megfagyott sejtek rövid idő alatt kiszáradnak, fokozva a szövetkárosodást.

A maradandó szövetkárosodás mértéke attól függ, mennyi ideig marad a szövet fagyott állapotban.

A fagyási sérülések fokozatai:

 

  • Elsőfokú fagyás. Az elsőfokú fagyás a bőr fehéres, sárgás elszíneződésével jár, zsibbadó, égő érzés kíséri, néhány óra múlva vizenyő jelentkezhet. Napok múlva, a fagyott testrészt borító bőr hámlani kezd, ami hetekig tarthat.

 

  • Másodfokú fagyás. A másodfokú fagyást a bővérűség, a vizenyő, majd körülbelül 12 óra múlva a hólyagképződés jellemzi. A hólyagokban víztiszta vagy fehéres folyadék van, a hólyagokat vérbő szegély veszi körül. A vizenyő egy héten belül eltűnik, a hólyagok két-három hét alatt beszáradnak és helyükön fekete pörk alakul ki. A pörk leválása után sérülékeny, vékony lesz a bőr. Jellemző, hogy a bőr érzőműködése megszűnik, fonákérzés, illetve fájdalom jelentkezik.

 

  • Harmadfokú fagyás. A bőr teljes vastagságában sérül, de érintett lehet a bőralja is. A viaszos színű területről zavaros váladék szivárog, a sérült terület határán hólyagok alakulnak ki, az egész fagyott testrész megdagad. Napok alatt kialakulhatnak a mélyebb szövetek elhalására utaló tünetek is. Fekete, kemény, száraz pörk alakul ki, ami végül leválik, és a bőrön fekélyek képződnek. A harmadfokú fagyást kifejezett lüktető, nyilalló fájdalom kíséri.
  • Negyedfokú fagyás. A bőr, az izomszövet és a csont is elhal. Üszkösödés indul, a sérült szövet fekete, száraz, mumifikált.

 

Fagyási sérülés gyanúja esetén lassan melegítse a bőrt hideg, majd langyos vízben. Ne használjon meleg vizet, sem száraz meleget a terület felmelegítésére, mert ez súlyosbítja a sérülést.

A fagyási sérülés kezelését minden esetben bízza orvosra vagy más egészségügyi szakemberre.

Figyeljünk egymásra, különösen idősebb hozzátartozóinkra, utcán fekvő embertársainkra, hiszen a kihűlés és a fagyási sérülések megelőzhetőek majdnem minden esetben, ha komolyan vesszük a veszélyt!