Megszakíthatod a fertőzési láncot

Veress Katka 2020. szeptember 3. 17:20 2020. szept. 3. 17:20

A betegségek egy részét kórokozók idézik elő. A kórokozók szabad szemmel nem látható parányi élőlények, mikroorganizmusok. Vírusok és baktériumok. Szinte mindenütt megtalálhatóak környezetünkben: levegőben, vízben, ételekben, utca porában, gyümölcsökön, tárgyakon.

Ha valakinek vírusfertőzése van, mint például az influenza, vagy aktuálisan koronavírus, a köhögés, tüsszentés, vagy akár csak egy lélegzetvétel is, apró cseppek formájában a szájon keresztül a levegőbe juttatják a kórokozókat. Ezek aztán mindenen megtelepszenek amire rászállnak, vagy belélegezve fertőznek tovább.

Ezt a jelenséget fertőzési láncnak hívjuk – amikor az ártalmas baktériumok, vírusok és bacilusok véletlenszerűen terjednek egyik személyről a másikra, fertőzéseket okozva. Szerencsére ez a lánc megszakítható.

A kórokozók megfékezésének legjobb módszere a jól működő immunrendszeren túl, a higiénia alapos betartása.

Néhány tipp:

  • Rendszeresen moss kezet, különösen étkezés előtt, után, és az étel elkészítése során. De ezt kell tenni köhögés, tüsszentés, vagy WC-használat után is.
  • Ha köhögsz vagy tüsszentesz, zsebkendővel takard el az orrod és a szád . A használtakat dobd a szemétbe, és moss utána kezet.
  • Biztonsággal tárold és készítsd el az ételeket. Tartsd tisztán a kezed és a használt felületeket, a nyers és főzőtt/sütött ételeket tartsad külön. Rendesen süsd át/főzd meg az ételeket, és hűtsd le őket, hogy a baktériumok növekedése lelassuljon.
  • Az oltások (vagy immunizáció) az egyik kulcsa a komoly fertőzések megakadályozásának. Gondoskodj arról, hogy a családtagjaidnak legyenek meg az ajánlott oltásai.
  • Rendszeresen tisztíts és fertőtleníts – különösen azokat a felületeket, amik az étellel érintkeznek, és amiket rendszeresen megérintenek, mint a csapok, kilincsek, telefonok.

 

Tisztítás és fertőtlenítés: Mi a különbség?

A tisztítás annyit tesz, mint a kosz eltávolítása néhány kórokozóval együtt. Általában mosószerrel és alapos öblítéssel történik. Több kisebb használati tárgynál (például evőeszközök, tányérok) ez már önmagában elég.

A fertőtlenítés a jelenlévő legtöbb kórokozó elpusztítását jelenti. Ez elsősorban olyan nagyobb felületeknél fontos, ahol alapos öblítésre nincs lehetőség (konyhaasztal, WC, mosdókagyló, telefon). Ezeknek a felületeknek a rendszeres fertőtlenítése, a kórokozók és ártalmas baktériumok megfékezésének az egyik legjobb módja.

A fenti javallatok betartása a fertőző megbetegedések megelőzésének úgynevezett aspecifikus, általános eljárási módja. Ezek a fertőző betegségek nemcsak az egyén szempontjából lehetnek súlyos, akár végzetes kimenetelűek, hanem a lakosság egyes csoportjai vagy egésze vonatkozásban is. A járványos fertőző betegségek tömegeket érinthetnek és egyes megbetegedéseknél nagyszámú maradandó szövődményt, károsodást, akár halált okozhatnak.

Ezen fertőző betegségek zömével szemben ren­delkezünk speciális megelőzési módszerekkel, ezek pedig a védőoltások. A lakosság érintett korcsoportjainak szinte teljes átoltásával nemcsak az oltottakat védjük meg, hanem az úgynevezett „nyájimmunitás” révén, a valamilyen okból nem oltott egyé­neket is, hiszen nincs elegendő számú fogékony szervezet a kórokozó fennmaradá­sához.

A legyengült szervezet

Az ember szervezetének védekezési rendszerét idegen szóval immunrendszernek nevezzük. Ha meggyengül, a vírusok vagy a baktériumok könnyebben szaporodhatnak, és nagyobb a betegség kialakulásának veszélye. Az immunrendszer legyengülhet hiányos táplálkozás, kevés pihenés, nem kielégítő higiéniás körülmények miatt.

Immunerősítés:

Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerünkben dől el, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani. A bélflóra nemcsak a táplálékok lebontásában vesz részt, hanem képes a nemkívánatos baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal szemben megvédeni, illetve számunkra nélkülözhetetlen vitaminokat is termel. A bélflóra megóvása érdekében, együnk naponta élőflórás joghurtot és rostban gazdag zöldséget, gyümölcsöt (cékla, retek, brokkoli, alma, déli gyümölcsök.)

Minél több időt töltsünk a friss levegőn, mozogjunk (séta, kocogás, biciklizés) a szabadban, ügyelve a megfelelő, réteges öltözködésre. A zene stimuláló és relaxáló hatása is érvényesül a tánc és a torna esetén, amelyekkel az állóképességünket is növeljük. Emellett fontos az egész test lazítása, amellyel a stressz ellen küzdhetünk. Érdemes rendszeresen szaunába járni, ami nagyon hatékony salaktalanító, immunerősítő és értorna.

Az erős immunrendszert nem lehetetlen elérni, csak némi odafigyelés kell az egészségünk megőrzése érdekében.