Nyaraláskor se bízd másra növényeid ápolását!

Foglár Noémi 2019. július 29. 14:05 2019. júl. 29. 14:05

Virágaid külső segítség nélkül is átvészelik, amíg jól megérdemelt pihenésedet töltöd, ha betartod az alábbi praktikákat.

Szobanövényeink egészségéért, szépségéért sokat tehetünk, és ehhez nincs szükségünk horribilis összegekbe kerülő virágföldre és tápoldatokra. Néhány filléres trükkel könnyedén elérhetjük, hogy a virágainkat minden látogatónk irigyelje.

Növényeink ellenállhatatlanul zöldek és dúsak lesznek, ha soha nem locsoljuk sima csapvízzel őket. Annak klórtartalma ugyanis barna foltok megjelenését eredményezheti. A tojás főzővize kiválóan alkalmas öntözésre, mert sok, a növényeknek szükséges ásványi sót tartalmaz.

Ha épp nem főzünk tojást, akkor megnyugodott, állott ásványvízzel locsoljunk. Vízen kívül műtrágyára is szükségük van. Erre a célra kiválóan alkalmas az akvárium elhasznált vize és a mélyhűtött halból kiolvadt víz is.

Nyaralásunk ideje alatt se bízzuk másra növényeink ápolását! Ha csupán néhány napig nincs módunk öntözni őket, takarjuk le a cserép földjét az utolsó öntözés után mohával.

Amennyiben hosszabb időt töltünk távol, utazás előtt tegyünk a fürdőkádba néhány téglát, majd öntsünk alájuk vizet, hogy felszívják azt. Dugjuk be a lefolyót, hogy a víz megálljon a kádban, és helyezzük a cserepeket a téglákra. A téglákból a növények felszívják majd a szükséges vizet. Ha nem jutunk téglákhoz, helyettesítsük azokat több rétegben összehajtogatott frottírtörölközőkkel.

Védjük meg virágainkat a kártevőkkel szemben! Bármennyire is figyelünk növényeink épségére, előfordulhat, hogy levéltetvek, pókok, csigák vagy lárvák támadják meg őket. Az első kettő ellen a szappanos vizes fürdetés jelenthet megoldást. Állítsuk virágainkat a kádba, és úgy végezzük el.

A csigák és lárvák száműzéséhez még szappanra sincs szükségünk, elegendő, ha a növényeket egy vödör vízbe állítjuk. A fekete levéltetveket vízben oldott szalmiákszesszel távolíthatjuk el. Egy, esetleg két alkalommal, ezzel kell meglocsolnunk a növényeinket. A zöld levéltetvek kiirtása érdekében oldjunk fel négy liter vízben két evőkanál mosogatószert, és ezzel mossuk le a leveleiket.

Forrás: Hírklikk