Próbáld meg túlélni a karácsonyt!

Valentin 2019. december 23. 11:11 2019. dec. 23. 11:11

A karácsony a kereszténység legnagyobb ünnepe: Jézus születésnapja. A háziasszonyok ilyenkor szeretnek kitenni magukért, hogy semmiben se legyen hiány, dugig legyen az asztal finomságokkal. A túlevés azonban elronthatja az ünnep hangulatát, mivel komoly egészségügyi következményei lehetnek. Nincs azzal semmi baj, ha ilyenkor tele az asztal finomságokkal, de nem mindegy, hogy milyenekkel, és, hogy miből mennyit eszünk.

Ha valaki egész évben odafigyel az egészséges táplálkozásra, akkor természetesen karácsonykor is betarthatja az egészséges táplálkozás irányelveit.

Részesítsük előnyben a halételeket, főként a tengeri halból készülteket. Könnyen emészthető, teljes értékű a fehérjetartalmuk, a szálka nélküli halakból pedig a gyerekeknek is adhatunk. A halakat egyaránt elkészíthetjük levesnek, rántva, natúr, grillezve vagy tepsiben sütve, majd citromosan, paradicsommal, sajttal vagy zöldségekkel fogyaszthatjuk őket.

A karácsonyi menü részeként salátákat is tálaljunk a húsételek mellé. Az étel még egészségesebb lesz, ha a zöldségféléket összevágjuk, fűszerezzük, és kevés olívaolajjal meglocsoljuk.

Az édességeket sem kell száműzni az asztalról, de vajas krémek helyett használjunk inkább pudingokat vagy főzött krémeket. Főzésnél és sütésnél részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű liszteket, és ha lehet, inkább kevesebb zsiradékot és cukrot igénylő süteményeket válasszunk.

A hagyományos karácsonyi ételek némelyike –nagyobb mennyiségben fogyasztva – nem túl kedvező a szervezetünknek. Magas a zsír- és cukortartalmuk, nehezen emészthetőek és igazi kalóriabombák. Ha túlesszük magunkat, a rekeszizmunk feljebb kerül, mivel a telt gyomrunk, a nagy hasi nyomás felnyomja azt. Ezzel csökken a mellkas rugalmassága, nő a légzőizmok igénybe vétele, de mellette csökken a tüdő légvételi kapacitása. Így hamar kifáradunk.

 A túlevés leggyakoribb kockázatai:

– Megnő szív koszorúér-elzáródásának rizikója a nagymértékű koleszterin terhelés miatt.

– Nő a vérnyomás.

– A magasabb vércukor magasabb inzulinszintet eredményez.

– A zsíros ételek fokozott epeürülést okoznak, amely az epés panaszok gyakoriságát és súlyosságát növelheti. Ilyenkor az epe túltelített lesz koleszterinnel, aminek következtében epekő képződhet.

– A bélrendszer teljes egészére kihatással lehet a napokig tartó, folyamatos túlevés. A gyomor szintjén a reflux okozhat panaszt. A bélflóra egyensúlyának felborulása fokozott gázosodást, hasi fájdalmat, görcshajlamot, egyeseknél hasmenést, másoknál székrekedést okozhat.

– A bélflóra egyensúlya meghatározza védekező képességünket is, így a januári járványokkal szemben az immunrendszerünk védekező képessége csökken.

– A túlevés szövődményei közül talán a legveszélyesebb az akut hasnyálmirigy gyulladás. Ennek egyik kiváltó oka a túlzott alkohol- és ételfogyasztás.

Az emésztés segítésére a hasnyálmirigy emésztőenzimeket termel, amelyek egy vezetéken át jutnak el a bélrendszerbe. A túl sűrű emésztőenzim a vezetékben elakad, így a hasnyálmirigyben inaktív formában termelődő enzimek már a mirigy állományában aktiválódnak. Ezzel a szövetekben önemésztési folyamatot indíthatnak el és a kialakuló gyulladás súlyosabb, mint más szervek esetében.

A betegek ötödénél ez a hasnyálmirigy részleges elhalásával jár. Életveszélyes, mindenképpen kórházi kezelést, legtöbbször intenzív osztályon való terápiát igénylő kórállapot.

Enyhébb tünetek esetén, az emésztést segítő és görcsoldó tabletták, valamint fájdalomcsillapítók bevételével űzhetjük el a panaszokat.

Amennyiben nem enyhülnek vagy nem szűnnek meg a panaszok, orvoshoz kell fordulni.

Az akut hasnyálmirigy-gyulladást a betegségre jellemző hirtelen fellépő, fájdalmas tünetek jelzik (övszerűen szorító fájdalom, hányás, amely után a beteg közérzete nem lesz jobb, puffadás, teltségérzés). Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

A betegség gyakran bőséges lakoma – vagy bőséges alkoholivás – után lángol fel, így akinél már előfordult hasonló, annak fokozottan is érdemes vigyáznia az ünnepi étkezéssel.

Hogy megelőzd az ünnepi evésekből származó kellemetlenségeket, fogadd meg az alábbi tanácsokat:

1. Készülj tudatosan!

Érdemes már az ünnepek előtt rákészülni a nagy evés-ivásra, ezáltal karácsony előtt minél könnyebb ételeket fogyasztunk, annál jobban bírjuk majd az éles bevetést. Együnk tehát sok salátát, illetve zöldséges ételt, leveseket, halakat, csirkét.

2. Igyál sokat, de csak vizet!

Ha már megkezdődött a karácsonyi roham, a legjobban azzal tudjuk kordában tartani magunkat, ha nagyon sokat iszunk! Ha máskor nem is, legalább az ünnepek során próbáljunk meg 2-3 liter tiszta vizet meginni, ami felgyorsítja az anyagcserét, elveszi az étvágyat, ezáltal csak jól jöhetünk ki vele minden helyzetből.

3. Mozogjunk!

Ha szeretnénk elviselhetőbbé tenni a nagy karácsonyi evést, gondoskodjunk róla, hogy minden nap kimozduljunk egy kicsit a friss levegőre. Ha van hó, menjünk hóembert építeni, ha nincs, akkor csak sétáljunk egyet, az is sokat használ.

4. A fahéj nem csak forralt borba jó!

A fahéj tudományosan bizonyított csodaszer, ami elősegíti a fogyást és az emésztést. Mivel a karácsony egyik fő illata és fűszere a fahéj, használjuk mindenhez a főzés során! Persze a halászléből hagyjuk ki, de a bejglit azért feldobhatjuk vele!

5. Sütni-főzni csak ésszel!

Sokan ott rontják el a karácsonyi készülődést, hogy az ünnep miatt többfogásos lakomákat készítenek, amiket természetesen végig is kell enni, nehogy kárba vesszenek. Ha nem akarunk lemondani a sok fogásról, akkor is ügyeljünk arra, hogy legalább egészséges ételeket szolgáljunk fel – kevés zsír, sok zöldség, azok is kisebb adagokban.

6. Ne egyél lefekvés előtt!

A jó emésztés egyik alapfeltétele a pihentető és elegendő alvás. Ahhoz azonban, hogy jól aludjunk, nem szabad sokat ennünk, legalábbis közvetlenül lefekvés előtt. Ha betartjuk, hogy alvás előtt 2-3 órával már csak vizet iszunk, vagy gyógyteát fogyasztunk, akkor garantáltan elkerülhetjük azt, hogy másnap kialvatlanul, felpuffadva ébredjünk fel.

Kerüld az alkoholt!

Karácsonykor mindig előkerül egy kis bor, pezsgő és a különféle röviditalok. Ezáltal még azok is hajlamosabbak lesznek inni, akik amúgy nem szoktak. Természetesen ne vonjuk meg magunktól az ital élményét, de tartsunk mértéket, máskülönben ha teleesszük magunkat, és még sokat iszunk is rá, annak nagyon szörnyű következményei lehetnek. Törekedjünk tehát arra, hogy békés, boldog és egészséges maradjon az ünnep.

Boldog karácsonyt!