Szájvíz a koronavírus ellen?

HírKlikk 2021. február 8. 16:50 2021. feb. 8. 16:50

A cikkünk keletkezésekor már nagyjából egy év telt el a Covid-vírus tömeges fertőzéseket okozó törzseinek felbukkanása óta. A járvány kitörését követően, rengeteg kutatócsoport kezdte el a járvány megfékezésének lehetséges módszereit kutatni.

Azt már az elején sikerült kideríteni erről a vírusról, hogy a halálos kimenetelű fertőződések a légutakat és a tüdőt támadják meg – elsősorban a szájon keresztül.

A szájvizek hamar a kutatás tárgyaivá váltak a vírushelyzet miatt.

Annak ellenére, hogy nagyon jó találmány a szájvíz, és a szájhigiéniában nagy szerepet tulajdonítunk neki, viszonylag kevesen költenek rá. A piacon manapság nagyjából egy tucat márka termékcsaládja közül választhatunk. A szájvizek napjainkban nem csak fertőtlenítésre készülnek.

Nagyon sok termék a fogak fluorid- és ásványtartalmának visszaállítására, a fogóképződés, a szájszag vagy az elszíneződött fogak ellen készül és bár a szájbetegségek tüneteit elsősorban mikrobák okozzák, nem az antimikrobális tulajdonságait emelik ki minden esetben a szájvizeknek.

Egyéb iránt a különböző szájápolási termékeket – és így szájvizeket is – igenis, érdemes használni, vírushelyzettől függetlenül, hiszen a szájnak önmagában is van egy általános immun-védelme, amit e termékek használata elősegítenek.

Nem mellékesen beszélve a fogak egészségéről. Egy valamilyen okból beteg szájüreg immun-védelme gyengébb, így a mikrobáknak is elősegíti szaporodását, teret adva a vírusok megtelepedésének.

A baktérium és a vírus nem ugyanaz.

Sok szájvíz antibakteriális hatását emelik ki a gyártók, és azt gondolnánk, hogy akkor azok biztosan vírusok ellen is védenek – de sajnos ez egyáltalán nem biztos, hogy így van.

A baktériumokról tudni kell, hogy egysejtű életformák, amelyek gyakorlatilag a földünk minden pontján megtalálhatóak és így az emberi szervezetben is. A szervezetünkben tízszer annyi baktérium él, mint ahány sejt van a testünkben.

A legtöbb a bőr felszínén és az emésztőrendszerben található. Nem csak ártalmas, hanem hasznos baktériumok is léteznek. Elszaporodásuk számos betegségnek és gyulladásnak lehet okozója, függve attól, hogy mely baktérium elszaporodásáról beszélünk. A jótékony baktériumok hiánya is megbetegedéseket tud okozni.

A vírus ezzel szemben a legkisebb ismert mikroorganizmus, neve a latin „méreg” szóból származik. Minden vírus parazita, önmagában nincs anyagcseréje, önálló mozgásra képtelen.

A vírus akkor éled fel, ha egy gazdaszervezetbe jut és felhasználja annak anyagcseréjét. A gazdaszervezetbe jutott vírus módosítja a sejtek működését és így képes magát akár több százezerszer is lemásolni. Az antibiotikumok viszont hatástalanok a vírusok ellen.

Milyen szájvizek érhetők el a piacon?

A leggyakoribb gyártók – a teljesség igénye nélkül – a Listerin, Oral-B, a Colgate, a Sensodyne, Bilka, Elmex és a Bánfi. Ezen gyártók általában a fogak erősítésére készítenek fluoridos és antibakteriális szájvizeket, különböző illatanyagokkal szélesítve a választási lehetőségeket.

Ezen felül léteznek specifikusabb, széles spektrumú, antiszeptikus készítmények, mint például a Gingisol, a Chlorhexamed vagy a Corsodyl oldatok.

A szájvizek azért is hasznosak, mert az öblítésnek köszönhetően, szó szerint kimossák a kórokozókat a szájüregből és az antimikrobális hatásuknak köszönhetően, semlegesítik azon kórokozókat, amelyek a szájüregben maradnak öblítés után is.

Profimed szerint mind a fertőzöttek, mind az egészségügyi dolgozók körében érdemes rendszeresen használni antiszeptikus szájvizet, hogy csökkenjen a vírus terjedésének kockázata.

Mely szájvizek alkalmasak a vírusok és különösképpen a Covid19-SARS2 ellen?

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy azok a szájvizek, amelyek minimum 0.07 százalékos cetilpiridium-kloridot (CPC) tartalmaznak, azok 30 másodperces behatási idős használattal akár 99.9 százalékban képesek semlegesíteni a koronavírust.

De természetesen ez csak megelőzésre szolgál és a kialakult betegséget nem képesek orvosolni, hiszen a szájvíz nem jut el a légutakba és így a tüdőbe sem, (nem is szabad neki).

Így pedig a válasz igen, az öblítés miatt valamilyen szinten minden szájvíz, de elsősorban a megfelelő mértékű CPC tartalmú termékek hatásosak általánosan a vírusok és így a koronavírus elleni küzdelemben is.