Aludjunk jól nyáron is

Valentin 2020. július 5. 14:15 2020. júl. 5. 14:15

Itt a kánikula, amikor a hosszan tartó hőségben jelentősen romlik az alvásunk minősége. Néhány egyszerű, jól bevált módszer alkalmazásával azonban újra kipihenten ébredhetünk.

A pihentető alvás egyik legfontosabb feltétele a megfelelő hőmérsékletű hálószoba. A nagy melegben az egyik legnagyobb probléma, hogy a lakás éjszakára sem hűl le annyira, hogy kellemesen tudjunk aludni. Ezért elalvás előtt érdemes lehűteni a hálószobát. Az alváshoz ideális hőmérséklet 20 Celsius-fok közelében van, amit ilyenkor csak klímaberendezés segítségével és csupán átmenetileg tudunk elérni.

Ha van rá lehetőségünk, használjunk klímát, amit egy-két órával lefekvés előtt kapcsoljunk be, de ügyeljünk arra, hogy éjszakára ne maradjon bekapcsolva!

Akinek egészségügyi vagy egyéb okokból nem áll módjában a klíma használata, teregessen frissen mosott, vizes ruhákat (lehetőleg vastag törölközőket) a hálószobába, tegyen nedves lepedőket a zárt ablakok elé, a keretre.

Mivel az elalvás egyik feltétele a testhőmérséklet csökkenése, könnyebben el tudunk aludni, ha lehűtjük a testünket . Erre a legegyszerűbb módszer a zuhanyozás, amit a lefekvés előtti órákban akár többször is megismételhetünk. Azonban ne hideg, hanem inkább langyos vízben zuhanyozzunk, mert a hideg víz gyakran éppen ellenkező hatást vált ki, éberré tesz.. 

Ugyanilyen hatékony megoldás a vizes borogatás alkalmazása. Azokra a helyekre tegyük, ahol könnyen kitapintható a pulzus: csuklóra, karra, halántékra, bokára.

A nagy melegben válasszunk vékony, pamut anyagból készült hálóruhát és ágyneműt, ami magába szívja a nedvességet. Takaródzáshoz is elég ilyenkor egy vékony pamutlepedő.

A rendszeresség több szempontból is segíti az elalvást, ezért lehetőleg azonos időben feküdjünk le és keljünk fel. Egy megnyugtató zene, könyv, meditáció vagy ima könnyen álomba ringat, még a legmelegebb napokon is.

Egy felnőttnek körülbelül hét órányi alvásra van szüksége ahhoz, hogy másnap kipihentnek érezze magát.