Takaríts vegyszerek nélkül!

Foglár Noémi 2019. július 26. 12:03 2019. júl. 26. 12:03

Mindnyájunkkal előfordulhat, hogy véletlenül kiöntünk valamit a szobánkban, s így a szőnyegünk vagy a kanapénk kárpitja foltos lesz. Eltüntetésük érdekében számos olyan hatékony praktikát is bevethetünk, amelyek nem igénylik vegyi anyagok használatát.

A legtöbb szennyeződés eltávolítása ásványvízzel a leghatékonyabb. Öntsünk egy keveset a foltra, néhány percig hagyjuk rajta, majd nedvszívó papírral vagy száraz ruhával óvatosan itassuk fel.

Ha vörösbort öntöttünk ki, öntsünk rá egy kis fehérbort is! A kettő közömbösíti egymást, így a folt eltűnik. A tintafoltot langyos tejjel tudjuk eltávolítani szőnyegünkből. A golyóstollfoltokat szórjuk be hajlakkal, majd száradás után keféljük le ecetes vízzel!

Ha a folt már régi, akkor keverjünk össze két evőkanál mosószert három evőkanál ecettel és egy liter meleg vízzel. Ezzel a keverékkel kenjük be a foltot, majd néhány perc után szárítsuk meg.

Takarításkor számolnunk kell azzal, hogy a kitisztított folt helye kihangsúlyozhatja az egész szőnyeg elszennyezett állapotát. A folt újonnan kapott tisztaságával elüthet a szőnyeg szennyezettebb felületétől. Ilyen esetben teljes áttisztításra szorul.

Ha erre vállalkozunk, első és legfontosabb feladatunk az, hogy a szőnyeg mindkét oldalát alaposan kiporszívózzuk. Majd ismét jöhet az ásványvíz, amellyel a teljes felület átmosása kezdődhet.

Felitatás után hagyjuk megszáradni, arra viszont figyeljünk oda, hogy ez teljesen kifeszített állapotában történjen, különben hullámossá válhat és nem biztos, hogy egyhamar visszanyeri eredeti állapotát.

Forrás: Hírklikk