Vannak vakcinák, amelyek nem hatékonyak az omikronnal szemben

HírKlikk 2022. január 23. 16:00 2022. jan. 23. 16:00

Az inaktivált vírust tartalmazó oltóanyagok önmagukban szinte egyáltalán nem tudják megakadályozni, hogy a szervezetben elszaporodjon az Omikron.

A laboratóriumi vizsgálatok alapján, a legszélesebb körben használt koronavírus elleni védőoltások alig, vagy egyáltalán nem nyújtanak védelmet a gyorsan terjedő Omikron-variánssal szemben. A Nature című tudományos lapban megjelent összefoglaló szerint az inaktivált vírust tartalmazó vakcinák – például a kínai Sinopharm – ugyan könnyen előállíthatók, ezért sok helyen használták is őket, ám a kísérletek azt mutatják, hogy az Omikron ellen nem túl hatékonyak.

A beszámoló szerint sokan hiába kaptak két adagot az ilyen védőoltásból, nem termelődik a szervezetükben olyan immunmolekula, ami meggátolná a sejtek megfertőződését. És még az emlékeztető oltás után is csak minimális ilyen ellenanyag termelődik a szervezetben. Qiang Pan-Hammarström, a stockholmi Karolinska Intézet immunológusa szerint az eredmények alapján újra kell gondolni az inaktivált vírust tartalmazó védőoltások szerepét a koronavírus elleni globális küzdelemben.

A londoni Airfinity adatelemző cég szerint az inaktiviált vírust tartalmazó oltások jelentős szeletét jelentik a globális átoltottságnak. Ezek szerint a több mint 11 milliárd leszállított vakcinából majdnem 5 milliárd volt a kínai Sinovac vagy Sinopharm, míg összesen több mint 200 milliót tesz ki az indiai Covaxin, az iráni COVIran és a kazahsztáni QazVac. Ezek mind ugyanazon technológiára épülve készültek. A Nature megjegyzi, hogy ezek azért továbbra is fontos szerepet töltenek be a halálozás vagy a kórházba kerülés megelőzésében.

December óta több kutatás is arra a megállapításra jutott, hogy az elölt vírust tartalmazó Sinovac védőoltásból két dózis nem nyújt elegendő védelmet az Omikron ellen. Erre az eredményre jutottak a kínai Shanghai Jiao Tong University School of Medicine szakemberei is.

Egy 292 ember bevonásával elvégzett kutatás során megállapították, hogy nyolc-kilenc hónappal a Sinopharm beadása után csupán nyolc ember szervezetében volt olyan semlegesítő antitest, ami hatékony volt az Omikron ellen. A harmadik oltás után ez a szám 228-ra növekedett.

Ugyanakkor a semlegesítő antitestek aránya továbbra is alacsony volt. A Pan-Hammarström és csapata által elvégzett kutatási eredmény alapján úgy tűnik, az mRNS-vakcinák képesek megemelni a korábban inaktivált vírust tartalmazó vakcinát kapók szervezetében az immunvédelmet. 

Eközben az is kérdés, mennyire lesz szükség a jövőben az emlékeztető oltásokra. A WHO legfrissebb megállapítása szerint ugyanis nem ezek jelentik a megoldást a járványra.