Veszély fenyegeti a rák túlélőit

HírKlikk 2018. február 18. 16:02 2018. feb. 18. 16:02

Megalakult az Onko-kardiológiai Munkacsoport. A szervezet célja, hogy tájékoztassa az orvosokat és a pácienseket a daganatos megbetegedések elleni kezelések miatt gyakran fellépő szív- és érrendszeri problémákról.

Nagyon sokféle szív- és érrendszeri károsodás alakulhat ki daganatos megbetegedés alatt, vagyis előfordulhat az is, hogy valaki kigyógyul egy daganatból, de a szövődményeként később a szívelégtelenség az idő előtti halálához vezet - mondta Nagy András Csaba, az Uzsoki Kórház belgyógyászati-kardiológiai osztályának vezető főorvosa.

Egy európai felmérésben több mint 50 ezer emlőrákos beteget vizsgáltak meg, 65 százalék körül volt az ötéves túlélési esély, de öt év után többen haltak meg szív- és érrendszeri szövődményben, mint daganatos megbetegedésben.

A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Onkológusok Társasága most létrehozta az onkokardiológiai munkacsoportot. Nagy András elmondta, a csoport célja, hogy elsősorban az ország onkológiai centrumaiban dolgozó szakembereket összefogja, hiszen naponta jelennek meg új információk, amelyekkel tisztában kell lennie a kezelő onkológusnak és a kardiológusnak is.

A betegeknek úgy kell kialakítaniuk az életmódjukat, hogy a túlélés érdekében figyeljék a szív- és érrendszeri rizikófaktorokat, illetve a gyógyultaknak is életük végéig ügyelniük kell arra, hogy egészségesen éljenek.