Tavaly gyorsabban forgott a Föld

HírKlikk 2021. január 17. 05:30 2021. jan. 17. 05:30

Akár egy teljes másodpercet is le kell majd vonnunk ezért az év végén.

A Föld forgása nem egyenletes, legalábbis annak sebességét illetően. Emiatt meglehetősen gyakran kényszerülünk az órák módosítására. A pontos időkövetés érdekében nemcsak szökőévekre van szükség, olykor egy-egy másodpercet is hozzáadnak az órák állásához, viszont most jó eséllyel egy ezzel ellentétes lépésre is szükség lehet – írja az Sg.hu.

A pontos megfigyelések 1970 körüli elindulása óta erre nem volt példa, mivel a Föld esetében inkább egy elnyújtott lassulásról beszélhetünk, viszont a tavalyi év nem ezt a menetrendet követte.

A mérésekből az rajzolódik ki, hogy az átlagos napnál (ami 86400 másodpercet tesz ki) 2020-ban több nap is rövidebb volt, mégpedig a némileg gyorsabb forgás eredményeként. A korábban, még 2005-ben felállított rekordot 28 esetben döntöttük meg, a legrövidebb napnak pedig július 19. bizonyult, amikor is az átlagnál 1,4602 milliszekundummal rövidebb volt a teljes periódus. Ez persze nem befolyásolta életünket, viszont az idei évre azt vetíti előre, hogy a csillagászati értelemben vett nap hossza 0,05 milliszekundummal lesz rövidebb az átlagnál, ez pedig a teljes év alatt 19 milliszekundumos eltéréshez vezet majd a csillagászati időben.