Kövérnek van egy kockás notesze, abba írja a rosszakat és a jókat

Juszt László 2018. március 9. 06:27 2018. márc. 9. 06:27

Megértem én, s elfogadom Esterházy bonmot-ját, mely szerint “egy bizonyos szint felett, nem süllyedünk egy bizonyos színt alá.” Ennek ellenére vannak olyan mondatok, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Amit Kövér László arról a lehetőségről mondott, hogy az ellenzéki pártok hódmezővásárhelyi mintára összefogjanak, az : “Gyomorforgató, hányingerkeltő.”

Gusztustalan és ráadásul a legaljasabb módon zárja ki a nemzetből mindazokat, akiknek elegük van a Fideszből. Ez a mondat annyit jelent, hogy aki nem a Fideszre szavaz, az Magyarország ellensége, azt el kell tiporni. Ilyet nagy nyilvánosság előtt kiejthet a száján egy politikus? Normális?

Mit reprezentál ez az ember, a kormányzópárt egyik alapítója? Természetesen a pártját, s a jó barátját. És hova jutott ez a társadalom, hogy még mindig tűri? Senki nem mondta, hogy ugyan kezeltesse már magát! Én lennék túl érzékeny? Csak engem zavar ez - az egyébként semmivel sem összekeverhető, a demokráciát semmibe vevő - örjöngés? Ennyire elveszítette ez a társadalom az önvédelmi reflexeit?

Persze tisztában vagyok azzal, hogy a világunk, a liberális világ a szabadságra - beleértve a szólásszabadságot is - épül, és ezzel él vissza évek óta az orbáni politika. De azt sem szabadna elfelejteni, hogy az is a liberalizmus lényegéhez tartozik, hogy mások szabadságát nem sértjük. Egyetérthetünk abban, hogy megoszlanak a vélemények, de van egy pont, amikor az én véleményem már nem “oszlik meg”: a nácizmusnak még a verbális formájával sem vagyok hajlandó semmilyen alkuba bocsájtkozni. Egyedül lennék ezzel a felfogásommal?

A 90-es évek elején mondta nekem Friderikusz, aki a saját elmondása szerint együtt járt ezekkel egyetemre, hogy ha hatalomra kerülnek ne számítsak semmi jóra. Miért? - kérdeztem. Azért, mert Kövérnek van egy kockás notesze, s abba írja a “rosszakat” és a “jókat”, s téged már az egyetemi évei alatt felírt a rosszak közé. Akkor ez egy orvosi eset mondtam, s azóta ebben - minden megnyilvánulásával - csak megerősített.