Nehéz elengedni a nyarat - grill ételek a bor oldaláról

Sokan vannak, akik nehezen engedik el a nyarat, és annak minden örömét. A napsütés melegét, a nyaralást, és persze a kerti grillezéseket. Az idei nyár azonban visszavonhatatlanul véget ért, de talán lesz még olyan őszi nap, amikor jól esik a szabadtéri grillezés. Lássuk, hogy mit érdemes tudni a borok, és a grillézés összefüggéséről.

A grill ételek egyik nagy vonzereje, a húsok felszínén képződő pörzsanyag, s annak füstös aromája. A másik csábító oldaluk, hogy amennyiben jól dolgozunk, a hús belül puha lesz, szaftos és omlós. Egy szó mint száz, a szabadtéri grillezés sok tekintetben nagy élmény a szemnek, s a szájnak egyaránt. Ha borválasztás összefüggésében könnyen szeretnénk eligazodni, két nagy csoportra kell osztanunk a húsokat - illetve egyéb alapanyagokat - s onnan kezdve szinte nem is kell gondolkodnunk azon, hogy milyen nedűt kapjunk elő a hűtőből, vagy a kellően hűvös pincéből. Az első csoportba a zöldségek, halak, fehér húsú szárnyasok - csirke, pulyka - tartoznak. Hozzájuk a könnyű, illatos fehérborok és rozék társíthatók legjobban. Kifejezetten jó választás melléjük egy fiatal Irsai Olivér, olaszrizling vagy furmint, illetve az Eger környéki rozé borok. A második csoportba a sertés, bárány, borjú és marha soroltatnak. Ezekhez pedig a siller, illetve a könnyed, alacsony tannintartalmú vörös nedűk kívánkoznak. A mátrai siller például kivételesen jó grill-hús kísérő, a veresek oldaláról pedig a kadarka, valamint a portugieser tehetnek nagyon jó szolgálatot az esti kerti programon.Egy jótanács; grillezzünk akár steak-et, a tanninos vöröst - pl. cabernet franc - nyugodtan elhagyhatjuk a kerti party alkalmával. A (reményteli) melegben egyszerűen nem kívánjuk a tannint, de ami a levegő hőmérsékletétől függetlenül igaz: az omlós húsnak is inkább nehézséget okoz a csersav, semmint segítene neki az érvényesülésben. Ugyanakkor, minden kétséget kizáróan egy következő szintre pörgethetjük a kerti örömöket, ha a klasszikus csendes borok helyett - vagy mellett - habzó- és gyöngyöző borokban is gondolkodunk. Fehér vagy rosé? Tulajdonképpen majdnem mindegy, a lényeg, hogy kellemesen hűvösre temperálva kerüljenek poharainkba. Könnyed buborék játékuk ugyanis nagyszerűen egészíti ki a grill húsok egyedi karakterét.Nagy Szeretettel: Kovács Antal,háromszoros magyar bajnok sommelier

2017. September. 19. 19:47

Narancsbor

Nem kell megijedni, a narancs továbbra sem kerül bele a tokaji vagy badacsonyi nemes nedűkbe; teljesen másról van itt szó. A "orange wine" kifejezés - honnan máshonnan -, Amerikából jön és azokat a fehérszőlőből nyert borokat jelöli, amelyek vörösboros eljárással készülnek, azaz a nedű a héjon erjed ki.

Ennek a bortípusnak a megszületését a kíváncsiság motiválta, s persze az a tudat, hogy a kékszőlőkhöz hasonlóan, a fehérszőlők szintén a héjukban hordozzák aromáik döntő részét és bizony tannin is szorult beléjük rendesen.Az első próbálkozások olyannyira sikeresnek bizonyultak, hogy a tengerentúlon máris komoly rajongótábora van ennek a bortípusnak. Azon felül, hogy a borban megjelenő tannin, megadja a nedű felszínét, olyan aromákkal is gazdagodik, amelyeket gyakorlatilag előtte nem észlelhettünk, hiszen a fehérszőlő általánosan szokásos gyors kipréselése azt is magával hozta, hogy aromái kioldódásának esélye a nullához közelített. A héjon erjesztett fehérborok, amellett, hogy igen változatosak, mégis sok a közös ismérvük; mély aranyba hajló narancsos szín, gazdag aszalt gyümölcsös aromavilág és a tannin félreismerhetetlen jelenléte jellemzi ezeket a nedűket. Azon felül, hogy a borok világán belül igazi kalandtúra megismerésük, teljesen új étel és bor párosítási ötleteket is magukban hordoznak. Rózsaszínűre sütött kacsamell, steak, vagy bárányborda mellé is ajánlhatóak és bizony nem csak megállják a helyüket a küldetés során, de gyakran nagy rácsodálkozásokra is sor kerül az értő közönség oldaláról.Itthon még csak néhány ilyen típusú fehér példánnyal futhatunk össze ebből a stílusból - és borítékolhatóan, nagy robbanás nem is várható tőle - de annyit máris bizton mondhatok, hogy amennyiben az élet narancsbort juttat a poharába, ne térjen ki előle!

2017. September. 16. 08:39

Németh Szilárd szerint nem is volt Soros-veszély, csak meghamisították a híreket

Néhány nappal ezelőtt Németh Szilárd azzal riogatta a magyar embereket, hogy már a nemzetbiztonsági bizottság ülését is Soros György kezdeményezésére akarja összehívni az ellenzék. Mára úgy látszik, elmúlt a veszély, ugyanis a fideszes honatyák tiszteletüket tették a bizottsági ülésen.

A mai, mintegy kétórás tárgyalás után Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke felidézte: az utolsó nemzetbiztonsági bizottsági ülésen konszenzussal abban állapodtak meg, hogy a két parlamenti ülésszak között csak akkor hívnak össze rendkívüli testületi ülést, ha "nagyon alapos és indokolt témák vannak". Most ilyen volt az országgyűlési választási rendszer informatikai védelmével kapcsolatos döntések meghozása. Hozzátette: kiderült, hogy a hétfőre összehívott, valójában "Soros György érdekeit szolgáló" rendkívüli ülés témái "hírhamisításon", "rosszindulatú ellenzéki hazudozáson" alapulnak. Németh Szilárd felolvasta Molnár Zsolt hétfői nyilatkozatát is, miszerint a szocialista elnök Szél Bernadettel közösen ősztől a nemzetbiztonsági bizottság ülésein szeretne tényfeltáró vizsgálatot a nemzeti együttműködés rendszerének különböző ügyeiben. Németh Szilárd megengedhetetlennek nevezte, hogy "szórakozásból, botránykeltésből" hívják össze a testületet "hazudozásokon alapuló ügyekben".Szél Bernadett viszont Németh Szilárdot szólította fel: "ne játsszon", s kellő létszámmal és felkészültséggel vegyenek részt a testület ülésein. Az LMP-s politikus és Molnár Zsolt felháborodását fejezte ki amiatt is, hogy a Molnár Zsolt által néhány órára egy repülőn hagyott magánlaptojának ügyébe belekeverték a konzuli szolgálatot is, veszélyeztetve ezáltal a magyar állampolgárok bizalmát.Molnár Zsolt és Németh Szilárd is elismerését fejezte ki az eddigi magyarországi kiemelt rendezvényeken - köztük a vizes világbajnokságon - a résztvevők biztonságát garantáló szerveknek.Németh Szilárd az elmúlt időszakban nemzetközileg is kiemelt érdeklődésű sikeresen megrendezett magyarországi rendezvényekkel kapcsolatban azt hangsúlyozta: Magyarország a legbiztonságosabb ország képét mutatta. Felidézte, hogy a vizes világbajnokság történetében még egy szervező sem kapott olyan magas értékelést, mint Magyarország. A rendőrség, a honvédség, a titkosszolgálatok és a Terrorelhárítási Központ példaértékű együttműködésben garantálta a résztvevők biztonságát a fővárosban és Balatonfüreden egyaránt.A vizes vb úgynevezett orosz-azeri wifi-ügyéről viszont eltérően vélekedtek a testület kormánypárti és ellenzéki tagjai. Németh Szilárd kiemelte: az érintett cég - mellyel végül nem is kötötték meg a szerződést - minden biztonsági ellenőrzésen megfelelt. Ezért erről a nemzetbiztonsági bizottságnak nincs mit tárgyalnia.Molnár Zsolt és az LMP-s Szél Bernadett szerint viszont illetéktelen kezekbe kerülhettek volna a magyar állampolgárok adatai, s az eset szabályozási hiányosságokra világított rá. Az LMP-s Szél Bernadett tájékoztatása szerint Pintér Sándor belügyminiszter az ülésen azt mondta: a Belügyminisztérium kezdeményezni fogja az érintett jogi szabályozás módosítását.A letelepedési kötvénnyel kereskedő cég kirablásával kapcsolatban Németh Szilárd annyit mondott, folyamatban van a nyomozás. A szocialista Molnár Zsolt azt mondta: visszatérnek még az ügyre, mert nemzetbiztonsági vonatkozásban továbbra is kérdés például, hogy idegen országnak van-e köze a betöréshez.Ennek kapcsán Szél Bernadett azt szeretné, ha a testület következő ülésen Rogán Antal miniszter személyesen tisztázná a helyzetet, miután állítása szerint az ő és Habony Árpád ügyvédje is érintett.Molnár Zsolt, a testület elnöke azt is elmondta, hogy a Budapesti Közlekedési Központ jegyértékesítési rendszerének problémái is szabályozási hiányosságokra mutattak rá.A szocialista politikus arról is beszámolt, hogy az ülésen a belügyminiszter és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója is megerősítette, hogy a NATO továbbra is elismeri a magyar katonák teljesítményét, s a NATO és Magyarország között "feltétel nélküli" a bizalom. Molnár Zsolt ugyanakkor megjegyezte, azzal kapcsolatban továbbra sem "teljesen nyugodt", hogy milyen a NATO bizalma a magyar politika, és a magyar kormány felé.

2017. August. 03. 17:07

Beaujolais Nouveau - az új bor. Miért tavasszal téma ez? Íme a válasz:

Beaujolais (ejtsd bozsolé) annak a francia borvédéknek a neve, ahonnan az új bor divatja elindult, az itt készülő, "eredeti" új bort hívták Beaujolais Nouveau-nak. A borvidéket egyébként a Google térképén itt találja: https://goo.gl/maps/Ju9Bjvdb31J2

Érdekes módon bár az új bor divatja a Francia országbeli Beaujolais-ból indult, nem csak Franciországban vált divattá, hanem mindenhol máshol. Mert mára az újbor (is) divat, ez nem kérdés.Eredetileg a Beaujolais Nouveau amolyan apropó volt, hogy megmutassák az új évjáratot. Nem volt több, mint egy hír-hozó - akkoriban nem is gondolták ezt tovább. Mára azonban az új bor kihozatala amolyan kötelező körré vált a borászok számára. Méghozzá időre. November közepére, sőt lehetőleg Márton neve napjára! A bor azonban természetes úton erre az időpontra vagy elkészül vagy nem - a szőlő, majd a bor érése nem a naptárhoz igazodik, hanem az adott év klímájához.Ma már a szüret időpontját is ki lehet tűzni a naptárra bökve, legrosszabb esetben amit a természet nem tudott befejezni a tőkén, az majd befejezi a borász a pincében. Az erjedést faj-élesztők hozzáadásával drámaian fel lehet gyorsítani, és persze sokat segít az erjedési hőmérséklet aktív szabályozása is. Lehet egy kicsit "játszani" a bor felszínével is, a tannintartalmmal, az alkohollal, a színnel, savakkal, és még sok mindennel. Lényegében mérnöki pontossággal lehet elkészíteni és időzíteni az új bort is, és az a helyzet, hogy nem is nagyon tudom emiatt kárhoztatni a borászokat, mert lássuk be: a piac komoly nyomást helyez rájuk.Az így elkészült új borokkal egy baj van csak: az így, a novemberi határidőre készülő újborok semmit sem tudnak megmutatni az adott évjáratból. Mindenné válnak tehát csak éppen hírhozóvá nem. Hát - így hal meg a Beaujolais-i eszme, ha piacosodik. Ez van.És, hogy miért most írok erről? Az a helyzet, hogy a természetesen módon készülő újborok jellemzően valamikor mostanság, azaz tavasszal tudnak megszületni, most érdemes őket kóstolgatni. Innen tehát az időzítés.Az egész kérdést a Trend FM egyik adásában egészen alaposan körbejártuk, sőt arra is kitértünk (ill. ki fogunk térni a következő adásokban), hogy milyen ételekhez illenek ezek az üde, friss (tavaszi) újborok. Az adást a youtube csatornámon tudja meghallgatni ezt az adást keresse: "BorTrend - S01E08 - Tavasz, és az új bor. Igen, tavasszal! Hogy miért is?" Nagy Szeretettel:Kovács Antal, háromszoros magyar bajnok sommelier

2017. April. 24. 09:20

Húsvéti bárány és bor

A húsvéti bárány, mint jelkép éppen úgy kapcsolatba hozható azzal, hogy a bárányok tavasszal jönnek a világra, mint azzal a közismert vallási tétellel, miszerint Jézus Krisztus áldozati bárányként halt kereszthalált az emberiség megváltásáért. A húsvéti bárány tehát Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi.

De milyen bort fogyasszunk húsvétkor a bárány mellé? Aki kóstolt már bárányt, tudja, hogy jellegzetes az íze. Ennek megfelelően, olyan vörösbort célszerű mellé kísérőként választani, ami képes érdemben felvenni a tempót, a hús íz intenzitásával, ugyanakkor nem túl csersavas, hiszen az elnyomná a zsenge húst. A megoldást úgy hívják, hogy Menoir!Ez a kizárólag hazánkban megtalálható kék szőlőfajta adja az egyik legkarakteresebb aromavilágú vörösbort. Elsősorban Eger környékére jellemző, másfelé szinte egyáltalán nem lelhető fel. Sokan úgy emlegetik, mint a vörösborok muskotályát. Fűszeres, virágokat és piros bogyós gyümölcsöket idéző jegyeivel - a borszakma ezt az illatcsokrot hívja röviden "menoir-fűszerek" -nek - a különleges ízű húsfélék egyik legjobb kísérője. Kacsához, vadszárnyasokhoz, nagy vadakból készített ragus ételekhez, belsőségekből készített fogásokhoz és fehér penészes lágysajtokhoz - brie, camembert - is nagyszerűn társítható. A bárány mellé pedig egyenesen kötelező tétel!Egy nagyon szép, ráadásul elérhető áru Menoir-t köszönhetünk Csutorás Feri barátomnak az Almagyarról - erre tessék! Nagy Szeretettel: Kovács Antal,háromszoros magyar bajnok sommelier

2017. April. 08. 06:54

Hírek a szőlőből - március

Végre ismét melegszik az idő, sőt még Budapesten is eloszlott a szmog - néha már a napot is látni. Az ember újra reménykedni kezd: idén is lesz tavasz, nyár, majd szüret... Fel is hívtam Csutorás Ferenc barátomat: mi újság a szőlőben?

A 2016/2017-es tél hosszú, hideg és csapadékos volt - az idei télhez hasonlatos telünk utoljára 1997-ben volt. Ilyen télen az elvégzendő munkák is lelassulnak, ami érthető - kockásra fagyva, vagy éppen térdig érő sárban senkinek nem esik jól a metszés. Az Almagyaron azonban sikerült időre befejezni a metszést - most már javában zajlik a rügyek vizsgálata, ilyenkor látszik, hogy szedtek vámot a hideg éjszakák, és ha igen, akkor pontosan mekkorát is. Most már hamarosan a kötözés kezdődik, ezzel a művelettel azonban mindenképp meg kell várni, hogy elinduljon a nedvkeringés a növényben; ha ez bekövetkezik, könnyebb elhajlítani a vesszőket, és nem törnek. És egy kis eszme futtatás: az 1930-as években zsinórban kemény telek követték egymást. Ennek az lett a következménye, hogy több világfajta is eltűnt az országból. Hogy miért? Mert nem a Kárpát-medencei klímához alakította őket a természet, hanem a jóval enyhébb dél-francia / mediterrán viszonyokhoz. Természetesen nincs baj a francia szőlőkkel, ám néha irreális elvárások elé állítják őket világszerte. Némi túlzással; mintha valaki kitalálná, hogy a kenyai futók Jakutszk környékén mutassák meg tudásuk legjavát...A francia szőlőkkel ellentétben a furmint, a leányka, az olaszrizling és kadarka nagyon jól bírják a téli hideget, hiszen ehhez idomultak az évszázadok során.Nagy Szeretettel:Kovács Antal,háromszoros magyar bajnok sommelier

2017. March. 10. 15:48