Narancsbor

Kovács Anti 2017. szeptember 16. 08:39 2017. szept. 16. 08:39

Nem kell megijedni, a narancs továbbra sem kerül bele a tokaji vagy badacsonyi nemes nedűkbe; teljesen másról van itt szó. A "orange wine" kifejezés - honnan máshonnan -, Amerikából jön és azokat a fehérszőlőből nyert borokat jelöli, amelyek vörösboros eljárással készülnek, azaz a nedű a héjon erjed ki.

Ennek a bortípusnak a megszületését a kíváncsiság motiválta, s persze az a tudat, hogy a kékszőlőkhöz hasonlóan, a fehérszőlők szintén a héjukban hordozzák aromáik döntő részét és bizony tannin is szorult beléjük rendesen.

Az első próbálkozások olyannyira sikeresnek bizonyultak, hogy a tengerentúlon máris komoly rajongótábora van ennek a bortípusnak.

Azon felül, hogy a borban megjelenő tannin, megadja a nedű felszínét, olyan aromákkal is gazdagodik, amelyeket gyakorlatilag előtte nem észlelhettünk, hiszen a fehérszőlő általánosan szokásos gyors kipréselése azt is magával hozta, hogy aromái kioldódásának esélye a nullához közelített.

A héjon erjesztett fehérborok, amellett, hogy igen változatosak, mégis sok a közös ismérvük; mély aranyba hajló narancsos szín, gazdag aszalt gyümölcsös aromavilág és a tannin félreismerhetetlen jelenléte jellemzi ezeket a nedűket.

Azon felül, hogy a borok világán belül igazi kalandtúra megismerésük, teljesen új étel és bor párosítási ötleteket is magukban hordoznak. Rózsaszínűre sütött kacsamell, steak, vagy bárányborda mellé is ajánlhatóak és bizony nem csak megállják a helyüket a küldetés során, de gyakran nagy rácsodálkozásokra is sor kerül az értő közönség oldaláról.

Itthon még csak néhány ilyen típusú fehér példánnyal futhatunk össze ebből a stílusból - és borítékolhatóan, nagy robbanás nem is várható tőle - de annyit máris bizton mondhatok, hogy amennyiben az élet narancsbort juttat a poharába, ne térjen ki előle!