Húsvéti bárány és bor

HírKlikk 2017. április 8. 06:54 2017. ápr. 8. 06:54

A húsvéti bárány, mint jelkép éppen úgy kapcsolatba hozható azzal, hogy a bárányok tavasszal jönnek a világra, mint azzal a közismert vallási tétellel, miszerint Jézus Krisztus áldozati bárányként halt kereszthalált az emberiség megváltásáért. A húsvéti bárány tehát Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi.

De milyen bort fogyasszunk húsvétkor a bárány mellé? Aki kóstolt már bárányt, tudja, hogy jellegzetes az íze. Ennek megfelelően, olyan vörösbort célszerű mellé kísérőként választani, ami képes érdemben felvenni a tempót, a hús íz intenzitásával, ugyanakkor nem túl csersavas, hiszen az elnyomná a zsenge húst. A megoldást úgy hívják, hogy Menoir!

Ez a kizárólag hazánkban megtalálható kék szőlőfajta adja az egyik legkarakteresebb aromavilágú vörösbort. Elsősorban Eger környékére jellemző, másfelé szinte egyáltalán nem lelhető fel. Sokan úgy emlegetik, mint a vörösborok muskotályát. Fűszeres, virágokat és piros bogyós gyümölcsöket idéző jegyeivel - a borszakma ezt az illatcsokrot hívja röviden "menoir-fűszerek" -nek - a különleges ízű húsfélék egyik legjobb kísérője. Kacsához, vadszárnyasokhoz, nagy vadakból készített ragus ételekhez, belsőségekből készített fogásokhoz és fehér penészes lágysajtokhoz - brie, camembert - is nagyszerűn társítható. A bárány mellé pedig egyenesen kötelező tétel!

Egy nagyon szép, ráadásul elérhető áru Menoir-t köszönhetünk Csutorás Feri barátomnak az Almagyarról - erre tessék!




Nagy Szeretettel: Kovács Antal,
háromszoros magyar bajnok sommelier