Hírek a szőlőből - március

HírKlikk 2017. március 10. 15:48 2017. márc. 10. 15:48

Végre ismét melegszik az idő, sőt még Budapesten is eloszlott a szmog - néha már a napot is látni. Az ember újra reménykedni kezd: idén is lesz tavasz, nyár, majd szüret... Fel is hívtam Csutorás Ferenc barátomat: mi újság a szőlőben?

A 2016/2017-es tél hosszú, hideg és csapadékos volt - az idei télhez hasonlatos telünk utoljára 1997-ben volt.

Ilyen télen az elvégzendő munkák is lelassulnak, ami érthető - kockásra fagyva, vagy éppen térdig érő sárban senkinek nem esik jól a metszés. Az Almagyaron azonban sikerült időre befejezni a metszést - most már javában zajlik a rügyek vizsgálata, ilyenkor látszik, hogy szedtek vámot a hideg éjszakák, és ha igen, akkor pontosan mekkorát is. Most már hamarosan a kötözés kezdődik, ezzel a művelettel azonban mindenképp meg kell várni, hogy elinduljon a nedvkeringés a növényben; ha ez bekövetkezik, könnyebb elhajlítani a vesszőket, és nem törnek.

És egy kis eszme futtatás: az 1930-as években zsinórban kemény telek követték egymást. Ennek az lett a következménye, hogy több világfajta is eltűnt az országból. Hogy miért? Mert nem a Kárpát-medencei klímához alakította őket a természet, hanem a jóval enyhébb dél-francia / mediterrán viszonyokhoz.

Természetesen nincs baj a francia szőlőkkel, ám néha irreális elvárások elé állítják őket világszerte. Némi túlzással; mintha valaki kitalálná, hogy a kenyai futók Jakutszk környékén mutassák meg tudásuk legjavát...

A francia szőlőkkel ellentétben a furmint, a leányka, az olaszrizling és kadarka nagyon jól bírják a téli hideget, hiszen ehhez idomultak az évszázadok során.

Nagy Szeretettel:
Kovács Antal,
háromszoros magyar bajnok sommelier