Nehéz elengedni a nyarat - grill ételek a bor oldaláról

HírKlikk 2017. szeptember 19. 19:47 2017. szept. 19. 19:47

Sokan vannak, akik nehezen engedik el a nyarat, és annak minden örömét. A napsütés melegét, a nyaralást, és persze a kerti grillezéseket. Az idei nyár azonban visszavonhatatlanul véget ért, de talán lesz még olyan őszi nap, amikor jól esik a szabadtéri grillezés. Lássuk, hogy mit érdemes tudni a borok, és a grillézés összefüggéséről.

A grill ételek egyik nagy vonzereje, a húsok felszínén képződő pörzsanyag, s annak füstös aromája. A másik csábító oldaluk, hogy amennyiben jól dolgozunk, a hús belül puha lesz, szaftos és omlós. Egy szó mint száz, a szabadtéri grillezés sok tekintetben nagy élmény a szemnek, s a szájnak egyaránt.

Ha borválasztás összefüggésében könnyen szeretnénk eligazodni, két nagy csoportra kell osztanunk a húsokat - illetve egyéb alapanyagokat - s onnan kezdve szinte nem is kell gondolkodnunk azon, hogy milyen nedűt kapjunk elő a hűtőből, vagy a kellően hűvös pincéből.

Az első csoportba a zöldségek, halak, fehér húsú szárnyasok - csirke, pulyka - tartoznak. Hozzájuk a könnyű, illatos fehérborok és rozék társíthatók legjobban. Kifejezetten jó választás melléjük egy fiatal Irsai Olivér, olaszrizling vagy furmint, illetve az Eger környéki rozé borok.

A második csoportba a sertés, bárány, borjú és marha soroltatnak. Ezekhez pedig a siller, illetve a könnyed, alacsony tannintartalmú vörös nedűk kívánkoznak. A mátrai siller például kivételesen jó grill-hús kísérő, a veresek oldaláról pedig a kadarka, valamint a portugieser tehetnek nagyon jó szolgálatot az esti kerti programon.

Egy jótanács; grillezzünk akár steak-et, a tanninos vöröst - pl. cabernet franc - nyugodtan elhagyhatjuk a kerti party alkalmával. A (reményteli) melegben egyszerűen nem kívánjuk a tannint, de ami a levegő hőmérsékletétől függetlenül igaz: az omlós húsnak is inkább nehézséget okoz a csersav, semmint segítene neki az érvényesülésben.

Ugyanakkor, minden kétséget kizáróan egy következő szintre pörgethetjük a kerti örömöket, ha a klasszikus csendes borok helyett - vagy mellett - habzó- és gyöngyöző borokban is gondolkodunk. Fehér vagy rosé? Tulajdonképpen majdnem mindegy, a lényeg, hogy kellemesen hűvösre temperálva kerüljenek poharainkba. Könnyed buborék játékuk ugyanis nagyszerűen egészíti ki a grill húsok egyedi karakterét.

Nagy Szeretettel: Kovács Antal,
háromszoros magyar bajnok sommelier