Hosszan tartó hideg - meddig bírja ezt a szőlő?

HírKlikk 2017. január 29. 10:50 2017. jan. 29. 10:50

Az utóbbi pár évben talán már el is szoktunk attól, hogy a tél az hideg. Az idei tél pedig nagyon hideg. Mi könnyen vagyunk a meleg szobában - poharunkban az előző évek gyümölcse, de hogyan bírja kint ezt a tartós hideget a szőlő?

A rövid válasz az, hogy meglepően jól, nem is létezhetnének különben száz éves tőkék, márpedig léteznek. (például Ráspinál, ha esetleg nem látta, ebben a videóban ezekről a tőkékről is szót ejtünk)



A teljes képnek azonban több árnyalata is van:

A jó karban lévő, nem kizsigerelt, egészséges szőlő meglepően jól bírja a hideget. Andrási Laci (Somló Kincse Kézműves Kispince) barátom elmondása szerint -16 Celsius fokig nincs gond, akkor sem ha a hideg tartósan fennáll.

Ugyanakkor nem csak a növény aktív időszakában nem mindegy, hogy hova telepítették, de a szőlőre nézve ennek télen is komoly jelentősége van. A völgyek, és úgy általában a mélyebben fekvő területek, ahová a hideg levegő "lefolyik", esetenként meg is reked, az már bizony veszélyes lehet a növényre.

Az ember nem is gondolná, de a hegyoldalon akár 6 fokkal is melegebb lehet, mint az ültetvény lábánál. Most természetesen magyarországi értelemben használva a "hegy" kifejezést - nem az Alpokról van szó...

A tartós hidegnek ráadásul van egy jótékony oldala is - megtizedeli a kártevő rovarokat, főleg azokat, amelyek az elmúlt évek meleg időjárásának köszönhetően délről támadtak.

Már megint az öregek:

Régen aszerint is válogatták a fajtákat, hogy azok mennyire bírják a fagyokat, az alacsonyabban fekvő területekre - felhasználva a több száz éves tudást és tapasztalatokat - a téli fagyokat jobban tűrő fajtákat telepítettek, ellenben hegyoldalak összefüggésében jóval szabadabban gondolkodhattak. Ma sokan feledik ezt a tudást, és ebben is mindent felülír, hogy mi piacos, mi eladható, a többi szinte egyáltalán nem is számít.

Nagy Szeretettel: Kovács Antal,
háromszoros magyar bajnok sommelier