Beaujolais Nouveau - az új bor. Miért tavasszal téma ez? Íme a válasz:

HírKlikk 2017. április 24. 09:20 2017. ápr. 24. 09:20

Beaujolais (ejtsd bozsolé) annak a francia borvédéknek a neve, ahonnan az új bor divatja elindult, az itt készülő, "eredeti" új bort hívták Beaujolais Nouveau-nak. A borvidéket egyébként a Google térképén itt találja: https://goo.gl/maps/Ju9Bjvdb31J2

Érdekes módon bár az új bor divatja a Francia országbeli Beaujolais-ból indult, nem csak Franciországban vált divattá, hanem mindenhol máshol. Mert mára az újbor (is) divat, ez nem kérdés.

Eredetileg a Beaujolais Nouveau amolyan apropó volt, hogy megmutassák az új évjáratot. Nem volt több, mint egy hír-hozó - akkoriban nem is gondolták ezt tovább. Mára azonban az új bor kihozatala amolyan kötelező körré vált a borászok számára. Méghozzá időre. November közepére, sőt lehetőleg Márton neve napjára! A bor azonban természetes úton erre az időpontra vagy elkészül vagy nem - a szőlő, majd a bor érése nem a naptárhoz igazodik, hanem az adott év klímájához.

Ma már a szüret időpontját is ki lehet tűzni a naptárra bökve, legrosszabb esetben amit a természet nem tudott befejezni a tőkén, az majd befejezi a borász a pincében. Az erjedést faj-élesztők hozzáadásával drámaian fel lehet gyorsítani, és persze sokat segít az erjedési hőmérséklet aktív szabályozása is. Lehet egy kicsit "játszani" a bor felszínével is, a tannintartalmmal, az alkohollal, a színnel, savakkal, és még sok mindennel. Lényegében mérnöki pontossággal lehet elkészíteni és időzíteni az új bort is, és az a helyzet, hogy nem is nagyon tudom emiatt kárhoztatni a borászokat, mert lássuk be: a piac komoly nyomást helyez rájuk.

Az így elkészült új borokkal egy baj van csak: az így, a novemberi határidőre készülő újborok semmit sem tudnak megmutatni az adott évjáratból. Mindenné válnak tehát csak éppen hírhozóvá nem. Hát - így hal meg a Beaujolais-i eszme, ha piacosodik. Ez van.

És, hogy miért most írok erről? Az a helyzet, hogy a természetesen módon készülő újborok jellemzően valamikor mostanság, azaz tavasszal tudnak megszületni, most érdemes őket kóstolgatni. Innen tehát az időzítés.

Az egész kérdést a Trend FM egyik adásában egészen alaposan körbejártuk, sőt arra is kitértünk (ill. ki fogunk térni a következő adásokban), hogy milyen ételekhez illenek ezek az üde, friss (tavaszi) újborok. Az adást a youtube csatornámon tudja meghallgatni ezt az adást keresse: "BorTrend - S01E08 - Tavasz, és az új bor. Igen, tavasszal! Hogy miért is?"

Nagy Szeretettel:

Kovács Antal, háromszoros magyar bajnok sommelier