" Áder védi a védhetetlent"

HírKlikk 2019. július 1. 14:41 2019. júl. 1. 14:41

Az LMP úgy látja: Áder János államfő beszállt a kormány "elégtelen" klímapolitikájának védelmébe, ezzel pedig "védi a védhetetlent".

Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes hétfőn sajtótájékoztatón kérdőjelezte meg, hogy 2030-ig teljesíthető a klímacél. Ezt azzal indokolta, hogy 2015-től évente csaknem 6 százalékkal nő az ország károsanyag-kibocsátása. 

Az ellenzéki politikus a kifogásait sorolva azt mondta: az ország korábbi kibocsátás-csökkenésében szerepet játszik a villamosenergia-import, jellemzően lengyel, ukrán vagy cseh széntüzelésű erőművektől. Ez pedig nem jelent kevesebb káros anyagot a Földön, csupán az más országok kibocsátását növeli - mutatott rá. 

Schmuck Erzsébet közölte, nem osztja Áder János pozitív értékelését az erdőterületek növekedésével kapcsolatban sem. Mint mondta, valóban több a zöld terület az országban, az erdők fele azonban idegenhonos fajokból áll, amelyeknek gyenge az éghajlat-szabályozó funkciója. 

Az LMP frakcióvezető-helyettese kijelentette: a kormány klímapolitikája már többször megbukott, a többi között akkor, amikor a kormányfő Brüsszelben megvétózta az unió 2050-ig tartó klímacélját, valamint akkor, amikor az Európai Bizottság "elégtelenre értékelte" az ország 2030-ig szóló klímatervét.

Forrás: MTI/Hírklikk