Fellélegezhetnek az autóra várók

HírKlikk 2021. szeptember 19. 20:30 2021. szept. 19. 20:30

A német Infineon Technologies AG félvezető technológiai konszern az ausztriai Villachban üzembe helyezte a hétvégén az 1,6 milliárd eurós beruházással készült teljesítményelektronikai chipgyártó üzemét.

Az Infineon chipgyártó üzeme az egyik legnagyobb mikroelektronikai beruházás az egész euróövezetben. Elsősorban az elektromos mobilitásban, a napelem egységekben és szélturbina berendezésekben alkalmazott speciális teljesítményelektronikai félvezető áramköri egységeket gyárt majd, adta hírül az Autószektor.

„Az üzem megnyitása mérföldkőnek számít az Infineon életében és nagyon jó hír az ügyfeleink számára is. Tekintettel a teljesítményelektronikai chipek iránt világszerte növekvő keresletre, jobbkor nem is jöhetett volna” – jelentette ki Reinhard Ploss, az Infineon Technologies AG. igazgatótanácsának az elnöke.

Az üzem három éves előkészítési és kivitelezési fázis után a tervezettnél három hónappal korábban kezdte meg a működését. Az első termékek már a héten elkészülnek az üzemben. Az üzem kiépítésének első fázisában főként az autóipari kereslet kielégítésére koncentrál majd, valamint a szerverközpontok, illetve a nap- és szél-energiaipari berendezések alkatrészigényére. Az új üzem évi kétmilliárd euróval növeli meg az Infienon forgalmi potenciálját.

Az Infineon Austria vezérigazgatója Sabine Herlitschka elmondta, hogy a beruházással négyszáz magasan kvalifikált munkahely jött létre informatikai, elektronikai, technológiai és más mérnöki szakterületeken, amelyeknek nagy részét már be is töltötték.

A félvezető áramkörök világpiacán kialakult helyzet jól példázza a beruházások szükségességét ebben az innovatív kulcságazatban. Mostanra a mikroelektronika vált a világgazdaság domináns kulcstechnológiájává, amire minden más technológiai fejlesztés támaszkodik az általános digitalizációs törekvés keretében. Termelési kapacitásának európai kiépítésével az Infineon nagy lépést tett előre az európai ipar ellátási biztonságának a megerősítése érdekében.