13. havi nyugdíj: az MSZP javaslata népszerűbb a kormányénál

HírKlikk 2020. június 4. 14:38 2020. jún. 4. 14:38

A kormány tervei szerint, a jövő évtől kezdve, négy év alatt épülne vissza a 13. havi nyugdíj, így jövő februárban egy átlagnyugdíjban részesülő 36,5 ezer forinttal magasabb összeget fog kapni a normál havi járandóságán túl. A gond csak az, hogy akiknek az átlagnál kevesebb a nyugdíjuk, a 13. havi nyugdíjuk is kevesebb lesz, akiknek több, azoknak pedig több.

Az MSZP szerint, igazságosabb lenne, ha minden nyugdíjas ugyanakkora összeget kapna 13. havi járandóságként.

Az ellenzéki párt ezért azt javasolja, hogy annak összegét egységesen 140 ezer forintban állapítsák meg, és még idén, július 1-jétől kezdjék meg a kifizetését. Ez minden érintettnek már ebben az évben plusz 35 ezer forintot jelentene fejenként. Ezzel pedig a nyugdíjasok kétharmada jobban járna.

A javaslatról online szavazást tartottak, amelynek eredménye szerint, a voksolók 94 százaléka egyetért a szocialisták javaslatával.

Az ellenzéki párt emlékeztet: Magyarország lakóinak csaknem egyharmada időskorú. Ők nemcsak a vírusnak, hanem a válságnak is fokozottan ki vannak téve. Az MSZP ezért elvárja a Fidesztől, hogy támogassa a 13. havi nyugdíj igazságos bevezetésére vonatkozó javaslatukat.