150 milliárdért mondja el a kormány, hogy mennyire jó hozzánk

Föld S. Péter 2020. február 21. 19:38 2020. feb. 21. 19:38

Tavaly karácsony előtt 150 milliárd forintos keretmegállapodást kötött a kormány a Nemzeti Kommunikációs Hivatallal. Ennyi pénzt költhetnek kormányzati propagandára, vagyis arra, hogy elmondják az embereknek, mennyi jót tesz értük az Orbán-kormány. Az ügyletet felfedező G7.hu rögtön ki is számolta, hogy ebből a pénzből még egy Puskás Stadiont föl lehetne építeni (az üzemeltetési költség persze nincs benne), vagy, a főváros ötéves egészségügyi programját, az Egészséges Budapestet projektet is háromszor ki lehetne fizetni. Mi persze nem élünk ilyen, matematikai számításnak álcázott kormánykritikával, első megközelítésben mindössze azt jegyeznénk meg, hogy ha a kormány tényleg jól dolgozna, akkor nem kellene ennyi pénzt propagandára költeni.

A pénz elköltéséhez egyébként példás gyorsasággal hozzá is láttak, még az aláírás napján leszerződtek a Balássy Gyula tulajdonában lévő New Land Media-Lounge Design tandemmel 11,8 milliárd forintos értékben. Remélhetőleg a többi pénznek is akad majd gazdája.

Mondhatnánk persze azt is, hogy ha az emberek úgy éreznék, hogy a kormány jól végzi munkáját, akkor nem kellene ezt állandóan, görcsös igyekezettel bizonygatni. Ebben az esetben ugyanis tudnánk ezt magunktól is, és a pénzünket nem fölösleges propagandára költenék, hanem olyan dolgokra, amelyektől tényleg jobban éreznénk magunkat. Működő egészségügyre például, versenyképes oktatásra, a szegénység mérséklésére.

Csak néhány példát említettünk, azokat is csupán vázlatosan, de ennyiből is látszik, hogy ha a kormány valóban jól dolgozna, akkor propaganda nélkül is éreznénk, hogy nekünk mennyire jó. Hogy megbecsült és nem lesajnált tagjai vagyunk Európának, a Nyugat tényleg irigyel bennünket, hamarosan meg is közelítjük, majd utolérjük, végül pedig lehagyjuk. És akkor az idegenbe szakadt, főként fiatal magyar munkavállalók szinte mind egy szálig hazajönnek.

Meg lehetne spórolni ennek a 150 milliárd forintnak a nagy részét, és Balássy úr bevételeinek növelése helyett, olyan fejlesztésekre fordítani, amelyekkel mindenki jobban járna.

Kivéve persze azokat a kormányhoz közeli cégeket és embereket, akik ebből a nem kis összegből busás hasznot húznak.