164 évvel ezelőtt, ezen a napon halt meg Vörös Marty

Föld S. Péter 2019. november 19. 10:37 2019. nov. 19. 10:37

Lehet, Vörös Mártinak akarta írni a tábla készítője, csak hiba csúszott a kivitelezésbe. Vagy Vörös Marcinak. Ebben az esetben valaki szólhatott volna anno Radnótinak, hogy rosszul tudta, amikor „Nem tudhatom” című versében arról írt: „Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj, s nem tudja, hol lakott itt Vörörmarty Mihály.” Nem Vörösmarty az Miklós, hanem Vörös Marty! Vagy Márti, esetleg Marci. De a színét legalább eltaláltad.

Nem kizárt, hogy a felirat készítője eredetileg Vörösmartyt akart írni, de munka közben meggondolta magát. Látta már ugyan a Vörösmarty nevet, egyszer járt is a budapesti belvárosban, ott van tér elnevezve Vörösmartyról, meg olyan is volt, hogy az Andrássy utat keresztező Vörösmarty utcánál szállt le a kisföldalattiról. De úgy gondolta, biztosan ők írták rosszul, amikor Vörösmartyt pingáltak az utcatáblára. És valljuk be, van ebben ráció, nagyjából annyi, mint amikor azt tapasztaljuk, hogy mindenki szembe jön az autópályán.

Ettől persze még rendezhetnénk egy vetélkedőt, Ki tud többet Vörös Mártiról? Vagy Vörös Marciról? A győztes jutalma, hogy megtudhatja: Vörösmarty Mihály magyar költő volt, aki éppen ma 164 éve, 1855 november 19-én halt meg. Hozzátennénk, ő írta a Szózat című költeményt. Nem kötelező ismerni, de hátha vannak még olyanok, akiknek mond még valamit az a sor, hogy „Hazádnak rendületlenül, légy híve, oh magyar…”