191 milliárdot költött el a kormány a gazdaságvédelmi alapból

HírKlikk 2020. július 2. 20:04 2020. júl. 2. 20:04

Ismét jelentős összeget használt fel a kormány a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak mérséklésére és a gazdaság talpra állítására létrehozott gazdaságvédelmi alapból – írja az mfor.hu.

A hírportál a kedd este megjelent Magyar Közlönyben vette észre, hogy a kormány jelentős összeget, 190 milliárdot oszt szét egy kormányrendelettel.

A koronavírus-járvány első hullámának lecsengésével úgy véli a kabinet, hogy már nincs szükség akkora tartalékra az alapban, így egyre bátrabban nyúl hozzá a félretett forrásokhoz.

A legtöbb pénzt – szám szerint 81 milliárdot – kiemelt közúti projektekre vett ki, 69,3 milliárd forintot pedig a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra csoportosít át.

Turisztikai fejlesztésekre 10 milliárdot a vasúthálózat fejlesztésére pedig 8,1 milliárdot vett ki a kormány.

A sportról sem feledkeztek meg: 6,6 milliárdot kap a Budapesti Bozsik Stadion projektje, valamint 2,6 milliárdot a nyugat-magyarországi utánpótlás-nevelési centrum és közel 1 milliárdot a Nemzeti Sportközpontok.

833 millió megy a művészeti intézményeknek, 700 millió pedig a közgyűjteményekre, 415 millió a közművelődési szakmai feladatokat szolgálja, 404 millió forintot a gyógyító-megelőző ellátás intézetei kapnak, míg 350 milliót a Petőfi Irodalmi Múzeum. Egyéb kulturális intézmények pedig 250 millióhoz jutnak.

Forrás: mfor.hu