43 év után engedtek ki a börtönből egy ártatlan amerikai férfit

HírKlikk 2021. november 24. 21:00 2021. nov. 24. 21:00

A most 62 éves Kevin Stricklandet 1979 júniusában ítélték el hármas gyilkosság miatt. Mint kiderült, jogtalanul. Az ítélet előtti előzetes letartóztatás okán, már 1978-ban börtönben volt.

A BBC-re hivatkozva, a 444 azt írja, ez volt a leghosszabb jogtalan bebörtönzés Missouri állam történetében, de az állam törvényei szerint nem valószínű, hogy Strickland anyagi kártérítést kapna, mivel Missouri állam csak a DNS-bizonyíték alapján felmentett rabokat kártalanítja, azokat nem, akiket szemtanú vallomása miatt mentenek fel.

A Midwest Innocence Project ügyvédei hónapok óta dolgoztak azon, hogy szabadon bocsássák Stricklandet, aki 15 487 napot töltött a börtönben. Tricia Rojo Bushnell, a Midwest Innocence Project jogi igazgatója szerint a férfinek „semmi sem fogja visszaadni az elveszett éveket”. Úgy fogalmazott: az, hogy az állam nem kárpótolja őt a történtekért, „nem igazságszolgáltatás”.

1978-ban négy támadó, három fiatal embert is lelőtt, a negyedik áldozat, a húsz éves Cynthia Douglas csak megsérült, neki úgy sikerült megmenekülnie, hogy halottnak tettette magát. A rendőrségnek végül a sebesült nő nővérének barátja mondta azt, hogy ő Stricklandet gyanúsítja. Erre alapozva tartóztatták le az akkor 18 éves Stricklandet, majd állítólag nyomást gyakoroltak Cynthia Douglasre, hogy kiválassza Stricklandet a felsorakoztatott emberek közül. Strickland azt mondta a rendőröknek, hogy a gyilkosság idején otthon volt és tévét nézett. Soha, semmilyen tárgyi bizonyítékot nem tudtak felmutatni, ami igazolta volna, hogy köze van a gyilkossághoz.

Cynthia Douglas évekkel később azt írta a Midwest Innocence Projectnek, hogy „a dolgok akkoriban nem voltak világosak, most már többet tudok, és szeretnék segíteni ennek az embernek”, de a nő még azelőtt meghalt, hogy hivatalosan is visszavonhatta volna a tanúvallomását. A családtagjai mindannyian azt vallották a bíróságon, hogy a nő „rossz embert választott”.

Forrás: 444.hu