5-15-25: Ügyesen megfogalmazott, a komfortérzetet javító ígéretek

NVZS 2019. június 19. 16:56 2019. jún. 19. 16:56

„Ezek a vállalások – ügyesen, – úgy vannak kitalálva, hogy javítsák a budapesti lakosok komfortérzetét, ráadásul nem túl nagy ráfordítással elvileg meg is lehet őket valósítani” – állítja Mihályi Péter egészségügyi közgazdász a DK által támogatott függetlenként induló polgármesterjelölt, Kálmán Olga választási programjának az egészségügyre vonatkozó részeiről. Mihályi szerint a kormánytól függetlenül is össze lehet hozzá szedni a szükséges nem túl sok pénzt, például egy kifejezetten csak budapesti vizitdíj-rendszer bevezetésével.

A budapesti polgármesterválasztást megelőző, június 20-26. közötti előválasztás startja előtt két nappal tette csak közzé választási programját Kálmán Olga. Ebben hangsúlyos szerepet kapott az egészségügyre vonatkozó, három számra – 5, 15, 25 – felfűzött vállaláscsomag. A három vállalás realitásáról kérdeztük Mihályi Pétert.

Az 5-ös szám arra vonatkozik, hogy ennyi idő alatt tennék lehetővé egy budapesti lakos számára időpont foglalását egy szakorvoshoz, s ehhez egy elsősorban telefonos ügyfélszolgálatot tartana szükségesnek felállítani és működtetni Kálmán Olga. Az egészségügyi közgazdász szerint ezt egy intelligens szoftverrel meg lehet valósítani, s nem is kerülne túlságosan sok pénzbe.

Az más kérdés – fűzte hozzá –, hogy jelen pillanatban például az V. kerületben még az időpontfoglalásra sem lehet csak úgy bejelentkezni, ahhoz is először egy azonosítási folyamaton kell átmennie az embernek. Van értelme egy ilyen szoftveres megoldásnak, hiszen egy pillanat alatt kiderülhet, hogy a fővárosban melyik kerületben, intézményben van szabad kapacitás az adott vizsgálat vagy beavatkozás elvégzésére, például egy térd-ultrahangra.

Felvetésünkre, hogy a jelenlegi várólistákat ismerve, hogyan lehet őszintén vállalni egy ilyen öt perces foglalást, Mihályi rámutatott: „a vállalás csak az időpontra vonatkozik, nem arra, hogy a szakorvoshoz is rögtön bejut az, akinek szükséges van rá.

Ez is ügyesen van kitalálva és megfogalmazva, miként a 25 percre vonatkozó ígéret is – mutatott rá Mihályi. A 25 perc Kálmán Olga programja szerint annyit jelent, hogy ennyi idő alatt kapna minden beteg lakos megfelelő ellátást, mégpedig nulla-huszonnégyben.

Részben a háziorvosi és a gyermekorvosi ellátás megszervezését és hálózatba tömörítését tartja ehhez szükségesnek, részben pedig az Országos Mentőszolgálatot, ahol megvan a kellő szakértelem.

Ehhez persze plusz forrásokra is szükség volna – ez egyébként a programban is megtalálható. Mihályi szerint telefonos jótanácsokat tényleg lehet adni, akár a Mentőszolgálat akár a magánrendelők bázisán is. „Felhívom és azt mondom, hogy nagyon fáj a mellkasom és úgy érzem, hogy szívinfarktusom van – erre majd azt tanácsolják, hogy hívjam ki a mentőket – s ezzel valóban teljesül a 25 percre vonatkozó ígéret” – mond egy lehetséges példát Mihályi.

„Ennek megoldása valóban nem igényel olyan nagy anyagi ráfordításokat, a szükséges plusz pénzt pedig elő lehet teremteni, egy részét állami forrásokból, egy részét pedig magánerőből, mondjuk tartozhat hozzá például egy budapesti vizitdíj” – mondta.

Ami pedig a 15-tel fémjelzett vállalást illeti: az arra vonatkozik, hogy Budapesten éjjel-nappal 15 perc alatt találjanak az emberek nyitott gyógyszertárat. Mihályi rámutatott, hogy a főváros ma is nagyon jól el van látva patikákkal, még a hétvégén is nyitva vannak azok a bevásárlóközpontokban. „Amúgy pedig be kell ülni egy taxiba és lehet találni nyitott gyógyszertárat – igaz, a program azt már nem ígéri, hogy lesz is pénze taxira annak, aki oda akar eljutni.”

„Összességében ezekkel és az ilyenekhez hasonló intézkedésekkel lényegesen javítani lehet a lakosság komfortérzetét, s miután költségvonzatuk nem nagy, ezért bevezetésük, megszervezésük csak elhatározás kérdése” – összegezte véleményét Mihályi Péter. Ezek akkor is megvalósíthatók, ha a főváros vezetése fasírtban van a kormánnyal, mondta a szakember, aki egyébként nemmel válaszolt arra a kérdésünkre, hogy nem tartja-e demagógnak ezeket a programpontokat.