6,6 millió Pfizer-vakcina érkezik év végéig Magyarországra

HírKlikk 2021. január 20. 12:23 2021. jan. 20. 12:23

Az oltási sorrendről viszont hiányos és egymásnak ellentmondó információkat közöl a kormány.

Miután a kormány nem válaszolt a Népszava azon kérdéseire, hogy az uniós tagállamok közül Magyarországra várhatóan mennyi vakcinát szállít majd a Pfizer, a lap közvetlenül a céget kérdezte erről. Így derült ki, hogy az év végéig – a jelenleg érvényben lévő megállapodások értelmében – 6,6 millió adag vakcinát szállít a Pfizer Magyarországra.

Ez az Európai Bizottsággal 2020-ban megkötött 200+100 millió adag oltóanyagról szóló szerződés keretében jut el az országba.

A lap még azt a tájékoztatást kapta a Pfizertől, hogy januárban egyeztetést kezdtek az Európai Bizottsággal arról, hogy 2021 végéig további 200 millió adag COMIRNATY vakcinát biztosítson a 27 uniós tagállam számára, és további 100 millió adag lehívására adjon lehetőséget az EU-nak. Ezzel az uniós tagállamok számára 2021 végéig biztosított vakcina mennyisége tulajdonképpen megduplázódhat, hiszen összesen 500 millió adag oltóanyag kerülhet leszállításra, további 100 millió adag lehívásának lehetőségével.

A lap több háziorvost is felhívott, érdeklődve, hogy az ő rendelőjük az oltóközpontok között van-e, valamint, hogy milyen forgatókönyvet kaptak az oltáshoz. Erre valamennyien azt mondták: semmilyen információjuk nincs, de először azt kellene tudniuk, hogy milyen vakcinával, mikor és hány embert kell beoltaniuk.

Forrás: Népszava