67 évesen tett emelt szintű érettségit a Miskolci Nemzeti Színház színésze

HírKlikk 2020. május 18. 13:46 2020. máj. 18. 13:46

Emelt szintű érettségit tett Szegedi Dezső, a Miskolci Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművésze, hogy a Miskolci Egyetemre járhasson. Célja nem a pályaelhagyás, hanem ismereteinek kitágítása.

– Negyvenkét évvel ezelőtt érettségiztem a Földes Ferenc Gimnáziumban működő Dolgozók Gimnáziumában. Tervben volt, hogy a Soproni Egyetemre megyek és a faiparban fogok dolgozni. Aztán beszippantott a színház, hiszen akkoriban is játszottam már, fadeszkákon. Így végül színész vizsgákat tettem, és ott ragadtam – mesélte a minap.hu-nak.

– Most pedig úgy döntöttem, társadalomtudományt tanulok majd, hiszen a fiam és a lányom is elvégezte a szociológia szakot az ELTE-n. Nekem a járványhelyzet jót is tett, mert az úgynevezett zoom-próbákon túl, föl tudtam készülni az érettségire. A társadalomtudomány irgalmatlanul nehéz, de őrületes, fantasztikus tudást ad. Eddig nem is hallottam olyanról, mint objektív relatív depriváció. Aztán az ember elolvassa, előadást hallgat róla, és rájön, nem is olyan nehéz. Nagyon érdekesnek tartom az alapfogalmak definícióit: állam, jog, politika, törvény. S bár hiába a vesztesek nyugalmával jöttem, úgy érzem, már most nyertem, mert rengeteg dolgot megtanultam.

Szegedi Dezsőnek nem újdonság a tanulás, hiszen a szerepek szövegeit folyamatosan be kell magolni. Azt azonban elárulta, az értő tanulás teljesen más: itt kulcsszavakat kell tudni, nem szó szerint visszaidézni a mondatokat.