80 ezer ember életét lehetetleníti el a kötelező maszkviselés

HírKlikk 2020. november 22. 05:30 2020. nov. 22. 05:30

A kormány részben meghallgatta a fogyatékosok képviselőinek kérését és az autizmus spektrumzavarral élőknek már nem kötelező a maszkviselés, de az értelmi fogyatékkal élőknek még igen.

A Mérce számol be arról, hogy az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ), illetve az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) is korábban többször jelezte az illetékes szerveknek a maszkviselésre vonatkozó szabályokból adódó problémákat. Az operatív törzs azonban elutasította kéréseiket.

„A kötelező maszkviselés alóli mentességre vonatkozó javaslatát az operatív törzs áttekintette, és a járványügyi szakterület véleménye alapján, a járvány jelenlegi, egyre gyorsuló ütemű terjedésére tekintettel, nem támogatta. Amennyiben a járványügyi helyzet kezelése megengedi, úgy javaslatát az operatív törzs megvizsgálja” – olvasható Lakatos Tibor dandártábornok a szervezetnek küldött levelében.

Ezt követően, november 19-én módosították a szabályozást, ami miatt az autizmussal élők számára már nem kötelező a maszkviselés.

Az ÉFOÉSZ szerint ez örvendetes, de nem elég, hiszen számos értelmi fogyatékossággal és súlyos,halmozott fogyatékossággal élő személy és családja várja, hogy ő helyzetüket is méltányoló döntés szülessen.

A KSH szerint 57 ezer értelmi fogyatékossággal élő van hazánkban, akiket érint a maszkviselés, de az ÉFOÉSZ adatai alapján, még ennél is többet, szám szerint 80 ezer fő életét nehezíti meg a maszkviselés.

„Csütörtök délután óta égnek a telefonok, kapunk e-mail-hegyeket, amelyek arról szólnak, hogy a szülők, a hozzátartozók mennyire kiborultak. Innentől nem nagyon tudunk mást tenni, mint újból írunk a szereplőknek, akikkel eddig kapcsolatban álltunk, az operatív törzsnek, a belügyminiszternek, illetve több országgyűlési képviselőnek” – nyilatkozta Kovács Melinda, az ÉFOÉSZ ügyvezető igazgatója az Indexnek.

A szabályok legfőképpen az egyszülős családoknál okoznak problémát, mivel a betegséggel küzdő hozzátartozó nem tudja elviselni magán a maszkot, és így a büntetés kockázata nélkül nemcsak a tömegközlekedési eszközöket nem tudja használni, hanem boltba, gyógyszertárba sem tud elmenni.

„Azt javasoljuk az operatív törzs számára, hogy Csehországhoz és Szlovákiához hasonlóan, a maszkviselési szabályok alól kapjanak felmentést a súlyos autizmussal és értelmi fogyatékossággal élő személyek” – üzenik az érdekvédelmi szervezetek.

Forrás: Mérce