A 14. havi nyugdíj sem kizárt

HírKlikk 2022. március 26. 15:35 2022. márc. 26. 15:35

Farkas András nyugdíjszakértő szerint, ha egy újabb öt százalékos emelés követi a korábbiakat, akkor az lényegében olyan, mintha 14. havi nyugdíjat kapnának az ellátottak – írta meg a HRportál.

8,3 százalék volt az átlagos infláció hazánkban a KSH legutolsó mérése alapján, amelyet alig lemaradva követett a nyugdíjas infláció, írja a portál. Az MNB számításai szerint ugyanakkor a márciusi infláció még ezt is bőven túlszárnyalhatja a maga 8,5-9 százalékával, a pénzromlás pedig a 9,8 százalékot is elérheti.

Az ATV Start vendégeként Farkas András nyugdíjszakértő arról beszélt, mivel januárban csak öt százalékkal növelték a nyugdíjakat, így minimum egy 2,5-3 százalékos emelés látszik az adatokból.

„Normál esetben egyébként novemberi emelést ír elő a nyugdíjtörvény, de amikor ennyire megszalad az infláció, nem szabad novemberig várni" – magyarázta a szakember. Hozzátette: „Ha egy újabb öt százalékos emelés követné idén a júniusi és novemberi nyugdíjemelést, az lényegében olyan lenne, mintha 14. havi nyugdíjat kapnának az idősek".