A „budapesti robbantómester” a nacionalista internacionálét ünnepli

HírKlikk 2019. május 7. 12:00 2019. máj. 7. 12:00

A liberális demokrácia európai hívei súlyos következményekkel járó hibát követnének el, ha alábecsülnék a budapesti robbantómester veszélyességét - figyelmeztetett Paul Lendvai a Der Standard bécsi liberális lapban. Nem teljesült be sok európai kereszténydemokrata reménye, hogy a magyar miniszterelnök legalábbis az európai választás előtt visszafogottan, vagy netán mérsékeltebb kurzussal reagál a Fidesz EPP-tagságának felfüggesztése nyomán.

Ellenkezőleg, a kormányzat által közvetve, vagy közvetlenül ellenőrzött sajtóorgánumok előbb nyílt hajtóvadászatot indítottak Manfred Weber, „az ingadozó és hiteltelen” csúcsjelölt ellen, majd Orbán, a vélt nemzetközi sikerektől szárnyat kapva Orbán bejelentette, hogy nem támogatja Webert.  Matteo Salvini budapesti látogatását a Savini kedvenc eszméje, az „nacionalista internacionálé” vállalásának ünnepévé stilizálták. Orbán már a látogatás előtt követelte, hogy az EPP működjön együtt a tőle jobbra álló európai jobboldallal. A német kereszténydemokrata politikusok Angela Merkeltől Markus Söder bajor miniszterelnökig bírálták ezt, de a kritikát a magyar kormánysajtóban háttérbe szorította a diadalmas jelentés, miszerint Donald Trump elnök fogadja Orbán Viktort.

Szijjártó Péter vasárnap egy rádióinterjúban már „az azonosan gondolkodó nacionalisták „globális szövetségéről” fantáziált, amelyet a Trump-Orbán találkozón kovácsolnának egybe. Orbán 2016 nyarán az uniós kormányfők közül elsőként biztosította támogatásáról Trumpot, az amerikai elnök mégis jóval Orbán előtt fogadta a román, a cseh és a szlovák vezetőket. Az amerikai fegyverek és harci repülőgépek vásárlására vonatkozó ígéret, a közös migránsellenesség és Soros György emberjogi aktivitásainak közös elutasítása erősebbnek bizonyult, mint az Orbán oroszvarát politikájával szembeni fenntartások.

A washingtoni fordulat, valamint az EU jobboldali populistákkal szemben folytatott, mélyen gyökerező képmutatástól meghatározott, rossz kompromisszumokat hozó politikája fokozza a politikától való elfordulást az európai választások előtt, és ezzel elősegíti a tekintélyelvű magyar rezsim bebetonozását is. Súlyos következményekkel járó, nagy hiba lenne, ha a liberális demokrácia európai hívei alábecsülnék Orbán Viktor veszélyességét - írta Lendvai.  

Forrás: Hírklikk