A budapestiek többsége nem akarja a Fudan Egyetemet a Diákváros helyén látni

HírKlikk 2021. május 15. 16:55 2021. máj. 15. 16:55

A kormánypártiak 62, míg az ellenzékiek 6 százaléka gondolja úgy, hogy a kínai egyetemi beruházás inkább Magyarországnak előnyös – derül ki Publicus Intézet felméréséből.

A többség nem kér a kínai egyetemből, se Budapesten, se máshol. Azt végképp elutasítják, hogy kollégiumok helyére épüljön a kampusz hazai forrásból – számol be a Népszava az általuk kért felmérés eredményeiből.

A közel ezer fős közvélemény-kutatást a Népszavának a Publicus készítette el, amelyben Nagyvásártelepre tervezett beruházásról kérdezték az embereket.

A válaszoló budapestiek 91 százaléka azt mondta, hogy hallott már a tervezett egyetemről, de csak ötödük gondolja úgy, hogy Magyarország számára előnyös lenne ez. Ezen belül a fideszes válaszadók 62 százaléka érzi azt, hogy Magyarország jobban jár ezzel a beruházással, az ellenzékiek 92 százaléka szerint pedig Kína nyer az üzleten.

„A megkérdezettek elsöprő többsége (82 százalék) szerint jobb lenne, ha a területen inkább a tervezett Diákváros épülne meg, és a megkérdezett kormánypárti szavazóknak is nagyobb része támogatja a Diákváros megépülését, mint a Fudan Egyetemét. Tízből közel nyolc válaszadó egy helyi népszavazáson arra szavazna, hogy ne a Diákváros helyén épüljön meg a Fudan kampusz” – írta a kutatás ismertetőjében a kutatóintézet.

Arra a kérdésre pedig, hogy a magyar egyetemi hallgatóknak jutányos lakhatást biztosító Diákváros vagy a kínai egyetemváros épüljön-e fel itt, a fideszesek 47 százaléka is a kollégiumokra szavazott.

Azonban kevesen gondolják azt, hogy meg lehet akadályozni a beruházást. A kormánypártiak 14 százaléka, míg az ellenzékiek 41 százaléka gondolja úgy, hogy a főpolgármester és a ferencvárosi polgármester eléri célját és nem a Diákváros helyére épül az új egyetem.

Forrás: Népszava