A CEU szolidáris az MTA-val

HírKlikk 2019. július 4. 06:03 2019. júl. 4. 06:03

„A törvény elfogadása, amelyet a kormány hónapokon át tartó politikai nyomásgyakorlása, fenyegetése és zsarolása előzött meg, világosan mutatja, hogy Orbán Viktor rendszere semmibe veszi a tudományosságot, az akadémiai szabadságot és egyúttal a jogállamiság alapelveit is” – szögezi le a CEU által kiadott közlemény. A Budapestről – szintén törvényi szabályozással – elüldözött CEU szolidaritását fejezte ki az MTA-val.

„A Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának feloszlatása egy újabb szomorú nap Magyarország számára. Ez a törvény Magyarország legnagyobb presztízsű, a magyar nemzet számára több mint 150 éve kiemelkedő tudományos szolgálatot nyújtó kutatóintézményének erőszakos végét jelenti - húzza alá a CEU közleménye.

Mint portálunk is beszámolt róla, a Parlament kétharmados erővel – 131 igen szavazattal, 53 nem ellenében, három tartózkodás mellett – fogadta el az MTA-t érintő törvényjavaslatot, amelynek eredményeként az Akadémiáról leválasztott kutatóintézetekből létrehozzák az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot (ELKH).

Az ELKH-t irányító testületbe a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium és az MTA delegál 6-6 tagot, a testületi elnököt közösen jelölik ki. A tagokat és az elnököt egyaránt a miniszterelnök nevezi majd ki. Mivel nem kell minősített többség a döntésekhez, a kormányzati akarat könnyen érvényesül. Az új intézmény működéséhez az MTA vagyontárgyait (amelyeket a törvény szerint ingyen kell átadni), központi adminisztrációjának egy részét, valamint nyertes pályázatait és ösztöndíjait használják fel, ami az MTA autonómiájának jelentős csorbulását jelenti.

Az MTA-t ellehetetlenítő törvényt még Áder János köztársasági elnöknek is alá kell írnia. Ön szerint megteszi? Itt szavazhat!

Forrás: Hírklikk