A civilek lobbiznak a Nyílt Társadalom Alapítványnál

HírKlikk 2023. augusztus 17. 19:15 2023. aug. 17. 19:15

Erősen nyugtalanítja a politikai megfigyelőket, illetve az érintett civil szervezeteket, hogy Európa keleti részén a jövő évtől drasztikusan visszafogja tevékenységét a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF), és inkább a világ más részeire összpontosít. Ezek a csoportok ugyanis a kapott támogatásból harcoltak az illiberalizmus ellen, egyebek mellett Magyarországon.

A Financial Times előfizetői számára elérhető cikkében emlékeztet arra, hogy az alapító, Soros György az utóbbi időben antiszemita hangoktól sem mentes, heves támadások célpontja lett mind a tengerentúlon, mind az öreg kontinensen. A leghangosabb ellenfelek egyike Orbán Viktor, aki szerint az üzletember liberális ideológiát kényszerít az európaiakra, illetve forszírozza a tömeges bevándorlást.

A CEU kénytelen volt távozni, de a civil szervezetek maradtak. Az alapítvány új vezetője, a befektető negyedik gyermeke, Alex Soros azt közölte a lappal, hogy továbbra is igen behatóan kívánnak foglalkozni az európai demokráciával. Apja 1984 és 2017 között 32 milliárd dollárt adományozott ilyen célokra a személyes vagyonából.

Michiel van Hulten, a Transparency International európai igazgatója úgy értékelte, hogy az OSF alapvető Európában a civil szféra számára. Hozzátette: az eltelt 30 évben egyetlen más szervezet sem tett többet a civil társadalom erősítéséért, mint az alapítvány. Ám az nagy gond, hogy most hirtelen távozik, pont akkor, amikor a jogállamot egyre jobban fenyegeti a populizmus. Félő, hogy emiatt sok jó eredmény veszendőbe megy. A TI eddig a működéséhez szükséges pénz nagyjából egynegyedét kapta a Soros-alapítványtól.

Alberto Alemanno, a párizsi HEC üzleti iskola professzora úgy értékelte, hogy mivel jövőre EP-választások lesznek, az elhatározás nem jöhetett volna ennél rosszabb időpontban az EU és a civil mozgalom szempontjából. Ugyanakkor a konzervatív és vallásos jobboldal kész betölteni az űrt.

Egy bennfentes szerint a civilek próbálnak közbenjárni az OSF vezetésénél, hogy másítsák meg a döntést, vagy legalábbis a tervezettnél kisebb legyen az anyagi következmény.