A Facebook tiltólistája, amire a Kuruc.info és több magyar zenekar is felkerült

HírKlikk 2021. október 13. 21:01 2021. okt. 13. 21:01

Már több mint négyezer személyt és szervezetet tiltott ki a Facebook terrorizmushoz, gyűlölet-bűncselekményhez és egyéb bűncselekményekhez való kötődésük miatt. A listán magyar szervezetek is megtalálhatók. A magyar érintettek egy részéről korábban már lehetett tudni, hogy tiltás alá vonta őket a Facebook.

Az Intercept által közzétett listán szereplők 53,7 százaléka terrorizmushoz köthetőnek, 23,3 százaléka militarizált társadalmi mozgalomnak, 17 százaléka gyűlöletcsoportnak, 4,9 százaléka bűnözőnek, és alig 1 százaléka erőszakos, nem állami szereplőnek minősül.

A több mint négyezer szereplőt tartalmazó listán 26 magyar kötődésű említés található, köztük zenekarok, szervezetek, illetve a Facebookról még 2017-ben letiltott Kuruc.info, de megtalálható a listán a Nyilaskeresztes Párt is. Szerepel a listán a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom – bár magyar szervezetként vannak feltüntetve, a nevük valamiért horvátul szerepel (Omlandinski pokret 64 županije).

Minden magyar szereplő a „gyűlölet” kategória alá esik, a zenekarok többsége – többek között a Divízió 88, az Egészséges Fejbőr, a Magozott Cseresznye, Nimród, Oi-Kor, Romantikus Erőszak, Titkolt Ellenállás – szkinhedzenekarként ismert – írja a Telex.